Kokeile kuukausi maksutta

Riittävä, jatkuva ilmanvaihto vähentää korona-altistusta – wc:n huuhtelun pisarointiin kannattaa kiinnittää huomiota

Riittävällä, ympäri vuorokauden päällä olevalla ilmanvaihdolla voidaan vähentää Korona-viruksen leviämistä. Myös WC:n huuhtelun pisarointiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se oli merkittävä leviämisreitti Sars-epidemiassa.

 

 

WC:n huuhtelun pisarointi oli yksi leviämisreitti Sars-epidemiassa. Kuvassa eri kuivumisvaiheessa olevia wc-istuinten pienoismalleja.

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen liitto Rehva julkaisi tällä viikolla ohjeet, joiden avulla voidaan vähentää koronaviruksen leviämistä ja torjua sitä kiinteistöjen hoidon avulla.

LVI-tekniikan emeritysprofessori Olli Seppänen suomensi keskeiset kohdat Finvacin blogiinsa.

Rehvan raportissa käsitellään ensin viruksen tällä hetkellä tunnetut leviämisreitit kiinteistönhoidon kannalta ajateltuna. Yhteenveto koskee erityisesti ilmavirtausten mukana liikkuvia viruksia. Viruksella on jo nyt monta tunnettua eri leviämisreittiä.

Kosketustartunnassa virus voi levitä pinnoilta ihmisestä toiseen kosketusten mukana. Virus voi elää pinnoilla vuorokausia.

Pisaratartunta tapahtuu, kun sairastava henkilö aivastaa, yskii tai puhuu ja sitä kauttaa syntyy pisarointia. Pisarat leviävät 1-2 metriin saakka, jolloin niissä oleva vesi on haihtunut. Jäljelle jäävä virus voi levitä sellaisenaan tai tarttua ilmassa oleviin hiukkasiin ja levitä niiden mukana.

”Ilmassa leviävän viruksen merkityksestä ollaan vielä epävarmoja, mutta Sars-epidemiassa se oli merkittävä”, Seppänen kirjoittaa.

Rehvan raportissa esille nostetaan lisäksi vähän toistaiseksi esillä on ollut wc:n huuhtelun pisarointi. Se oli merkittävä leviämisreitti Sars-epidemiassa. Kansi kannattaa siis sulkea ennen huuhtelua.

11 tärkeintä rajoituskeinoa

Raportissa listataan useita eri keinoja vähentää altistusta. Tärkeimpänä niistä on riittävä, jatkuva ilmanvaihto ympäri vuorokauden.

”Lisäksi ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon, ei palautusilmaa”, Seppänen kirjoittaa.

Ikkunatuuletusta voidaan lisäksi käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi.

Eurooppalaisen LVI-liittojen järjestön mukaan huoneilman kosteudella ei ole vaikutusta virukseen, sillä kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 prosenttia. Huonelämpötilallakaan ei ole normaalioloissa merkitystä virukselle, sillä lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 asteen lämpötiloissa.

”Alhainen ilman kosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, mutta ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen.”

Epidemian aikana on järkevää välttää regeneratiivista lämmöntalteenottoa mahdollisten vuotojen vuoksi.  Kun pyörivä kiekko varaa poistoilmapuolella poistoilman lämpöä itseensä ja kiekon pyöriessä taas tuloilmapuolelle luovuttaa poistoilmapuolelta varattua lämpöä tuloilmaan, tulo- ja poistoilma ovat tavallaan kosketuksissa toisiinsa. Se tekee mahdolliseksi sen, että poistoilman epäpuhtauksia ja kosteutta voi siirtyä pienissä määrin tuloilmaan.

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksella ei ole tämän hetkisen tiedon mukaan merkitystä koronaviruksen leviämisessa tai sen rajoittamisessa, sillä pienet hiukkaset kulkevat ilman mukana, eivätkä tartu kanavien pintoihin.

Tavanomaisilla ilmanvaihdossa käytettävillä suodattimillakaan ei ole merkitystä, sillä viruksen hiukkaskoko on 80-160 nm.

”Huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen, että suodatin on HEPA-tasoa”, Seppänen kirjoittaa.

HEPA-suodattimia käytetään estämään ilman kantamien bakteereiden ja virusten leviäminen esimerkiksi sairaaloissa ja laboratorioissa, joissa mukana voi olla esimerkiksi ultraviolettilamput, jotka tappavat suodattimiin jääneet bakteerit.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Riittävä, jatkuva ilmanvaihto vähentää korona-altistusta – wc:n huuhtelun pisarointiin kannattaa kiinnittää huomiota”

 1. Entä jos pytsdamerissa on mikrohalkeama, mistä pukkaa syfilistä.

 2. Tiedättehän ne kauppakeskusten vessojen ilmakuivaimet? Siis ne joihin ängetään kädet ja ihana uusi teknologia puhaltaa kädet kuivaksi ja roiskii pisarat pitkin seiniä? En ennenkään käyttänyt niitä, enkä käytä nytkään, vaikka en erityisen viruskammoinen olekaan.

  Kauppakeskusten vessoista myös järjestään puuttuvat käsisuihkut, eli nk. ##llupuhelimet, eli siis bideet. Noh, ensin ronkitaan takapuoli sormin, kuivalla ja halvimmalla vessapaperilla pahimmillaan verille. Sitten kompuroidaan ahtaassa kopperossa ja lähmitään ulosteiset sormet pitkin kosketuspintoja. Vedetään housut ylös ulosteisilla sormilla.

  Sitten pestään kädet pikapikaa kun on niin kauhea kiirus, ja mennään siihen käsipuhaltimelle ja asetetaan kädet sinne puhaltimen sisään. Vierustoverillakin siinä tukka pelmahtaa, kun puhallin hurahtaa käyntiin..

  Ilman sen kummempaa panikointia, tätä on välillä huvittavaa seurata. Eletään kumminkin vuotta 2020 ja edelleen vedetään kakkonen kuivana ja puhalletaan sen jälkeen ulostejäämätkin pitkin seiniä.

  1. Käsien kuivauspuhelinten ongelma ei ole vain se, että osa niistä puhaltelee kaikenlaista pitkin seiniä, vaan myös se, että kuivauspuhaltimet irrottavat kuivuvan veden lomassa käsistä myös mikrobeita. Siitä kuivain sitten voi puhallella ne sumutteen omaisesti leijumaan huoneilmaan muita altistamaan. Käsipuhallin voi tavallaan siirtää märissä käsissä olevia mikrobeja pisaratartuntatyyppisestikin sisäilmaan potentiaalisesti leviäviksi.

   Käsien kuivauspuhaltimiin liittyen eräs lääketieteen ja mikrobiologian asiantuntija antoi joitain vuosia sitten Hesarille lausunnon, jossa antoi suosituksen julkisten vessojen käsien kuivaustapoihin. Suosituksena oli tautitartuntojen levittämisen ehkäisemiseksi, että julkisissa vessoissa on käsipyyhe tai puuvillapyyherulla, eikä kuivauspuhaltimia käytetä.

   ”Professorin vinkit. Kaksi parasta tapaa kuivata kädet:

   Käsipyyhkeet

   Puuvillapyyherullat

   (Vältä käsien käsien kuivauspuhaltimia, jotka levittävät mikrobeja ympärilleen aerosolin lailla.)”

   https://www.is.fi/matkat/art-2000005658493.html

   1. Nimim. Ajatuksia:

    Kyllä mä tämän näin ajattelin heti kun ekan puhaltimen näin. Siinä vessassa mm. mainostettiin pisoaarien päällä hodareita. Arvaa tekikö mieli hodaria vähään aikaan.

    Sain joku vuosi takaperin Suu -ja Sorkkataudin.(Virus) Mistä lie sainkaan, se leviää nimenomaan ulosteiden kautta pisaratartuntana. Aikuiselle sattuessaan se voi olla todella ärhäkkä, kuten se omalle kohdalle sattui. Kuume kesti vain hetken, mutta oli melko korkea. Vasta sen jälkeen alkoivat varsinaiset oireet. Kämmenet ja jalkapohjat tulivat täyteen pientä vesikelloa, josta ne kasvoivat lopulta isommiksi, kunnes kämmenet ja jalkapohjat olivat oikeasti yhdet isot vesikellot.
    Visvaa erittyi pari kolme viikkoa, sitten lähti nahat käsistä ja jaloista. Ihon päällikerros oli entisellään noin puolen vuoden päästä, ja pystyin jälleen tekemään töitä käsilläni, kun iho oli jälleen kovettunut ja kulunut työkuntoon.

    Se oli yksi variantti jostain näistä mitä nyt aina pyörii pitkin maailmaa, ja vaikka näiltä ei voi tietenkään täysin välttyä milloinkaan, en nyt ihan välttämättä haluaisi toista varianttia tästä em. Viruksesta…

  2. Puhumattakaan rakennustyömaiden parakkivessoista, joihin toki on usein tehty jopa suihkukopit (en koskaan ole nähnyt niitä suihkuja käytettävän) mutta itse vessankopit on niin pieniä että melkein ovi auki joutuu istumaan että jalat mahtuu sisään. Ja ei, tietenkään ei ole takapuolisuihkua, vaan paperilla jyystetään edelleen. Kopit toki siivotaan usein, ei siinä mitään, mutta tuata noin. ”On näillä ennenkin menty” tai jotain vissiin tällasta.

   Rakennustyömaalla ei mm. ilmanvaihto ole päällä ollenkaan, koska sitäkin vasta asennetaan, ja se ilmankosteuskin voi lähennellä 100% lukemia jolloin ei laastit tai maalitkaan enää halua kuivua.
   Olosuhteet saattavat siis välillä olla varsin otolliset, tiedätte kyllä mille, eikä ainoastaan nyt tässä Koronapaniikissa.

   Että kyllä nää jutut on joskus niin pelkkää höpötystä, että ”kaikkeen on varauduttu.” Täydellistähän ei maailmasta saa ikinä, mutta jos nyt halutaan pienentää mahdollisuuksia minimiin, voi olla että vastaus on joskus lähempänä kuin huomaakaan.

 3. Lemminkäisen temppelistä voi poistaa kattolaudat, sade huuhtoo pöpöt.

 4. Olin mielessäni tyytyväinen, kun havaitsin että kauppakeskuksen käsipuhaltimet oli vihdoin älytty laittaa kiinni. Ehkä tervettä järkeä sitten kumminkin vielä on olemassa jossain.

  Olen toiminut asiakaspalvelussa, noh, miten sanoisi, erittäin paljon. Siinä huomaa asioita.

  Itse en tähänkään tule kuolemaan, mutta Ruotsin tie ei ehkä just nyt ole se paras tie tässä tilanteessa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat