Korona muuttaa asuntonäytöt virtuaaliseksi

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä ei usko, että koronaviruksesta on suurta vahinkoa asuntokaupalle – mikäli epidempia saadaan kesään mennessä hallintaan.

Koronavirus muuttaa käytäntöjä myös asuntonäytöillä. Viime viikolla Kiinteistönvälitysalan keskusliitto tiedotti suosittelevansa, että asuntojen yleisnäyttöjä joko siirretään tai muuten rajoitetaan.

Liiton mukaan kuluttajien kanssa kannattaa mieluummin sopia yksityisnäyttöjen järjestämisestä.

Näin toimii muun muassa Kiinteistömaailma. Yhtiön toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo, että toistaiseksi vain joitakin asuntonäyttöjä on jouduttu kokonaan perumaan.

Esimerkiksi viime viikonloppuna pidettiin monia yksityisnäyttöjä. Kiinteistömaailma myös hyödyntää sekä asuntokaupan alkupäässä että loppupäässä erilaisia digitaalisia työkaluja.

Kyhälälän mukaan viime viikolla onnistuttiin saattamaan yhdet kaupat loppuun, vaikka yksi osapuolista oli koronan takia karanteenissa. Tänään Kiinteistömaailma järjestää ensimmäisen virtuaalinäytön Facebookin välityksellä.

”Mutta varmasti koronalla on vaikutusta asuntokauppaan. Harkinta-ajat pitenevät ja päätöksenteko vaikeutuu. Silti tilanne on koronasta huolimattakin se, että asuntokaupan perusdraiverit eivät ole muuttuneet”, Kyhälä muistuttaa.

”Tulee hiljaisia hetkiä muutta sitten palataan uudestaan. Teemme töitä kovasti koko ajan.”

Kyhälä uskoo, että suurta vahinkoa asuntokaupalle ei synny, jos korona saadaan kesään mennessä hallintaan.

”Mutta ei tietenkään tee mieli riekkua, kun tietää, että monilla muilla palvelualan yrittäjillä on nyt vaikeaa. Varsinkin pienyrittäjille tilanne on rankka”, hän sanoo.

Tammi-helmikuussa asuntokauppa kävi hyvin

Myös Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth on huolissaan pienten yritysten kohtalosta.

”Kiinteistönvälittäjähän ei kuittaa palkkiota ennen kuin kaupat on tehty. En tiedä, miten pienet yritykset tai provisiolla työskentelevät pärjäävät ja varsinkaan siellä, missä asuntokauppa on jo valmiiksi hiljaista”, Ehrnrooth sanoo.

Myös hän uskoo, että koronaepidempia tuo viivettä asuntokauppaan. Huhtikuussa nähdään, mikä epidempian vaikutus on ollut ensimmäisen neljänneksen lukuihin. Ehrnroothin mukaan tammi-helmikuun meni hyvin.

”Nythän voi kaupanteko siirtyä ihan vain sen vuoksi, että joku Nordean konttori on suljettu, koska yhdellä työntekijällä on korona”, hän sanoo.

Ehrnroothin mukaan vielä on aikaista sanoa, minkälaisia kerrannaisvaikutuksia epidemialla on, mutta on selvää, että jos talous sakkaa ja työttömyys pahenee, se ei auta asuntomarkkinoita.

Vuokra-asuntonäytöt virtuaaliseksi

Vuokra-asuntoja välittävä Vuokraturva muuttaa vuokra-asuntoesittelynsä virtuaaliseksi tällä viikolla.

Käytännössä Vuokraturva liittää perinteisiin asuntoilmoituksiinsa linkit asuntojen virtuaalisiin esittelyihin. Asunnon hakeminen tapahtuu sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautumalla. Välittäjä, tuleva vuokralainen ja vuokranantaja neuvottelevat vuokrasuhteen ehdot puhelimessa. Vuokrasopimus allekirjoitetaan sähköisesti pankkitunnuksia käyttäen.

Lisäksi avainten luovutuksen yhteydessä avaimet desinfioidaan ja tartuntavaaraa sisältävää kontaktia vältetään.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi, että koronaepidemia ja sen seurauksena käynnistynyt maailmanlaajuinen talouskriisi saattavat hetkellisesti hiljentää asuntokauppaa tuntuvasti.

”Asuntokauppa on selvästi asunnon vuokraamista suurempi päätös, joten esittelytilanteiden ongelmia paikkaavia täysin virtuaalisia malleja on hankalampi löytää. Saattaa siksi olla, että hetkellisesti tavallista suurempi osa suomalaisten tekemistä välttämättömistä muutoista tehdään vuokra-asuntoihin”, Metsola toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Korona muuttaa asuntonäytöt virtuaaliseksi”

  1. Voi tulla välittäjille ja gryndereille kylmä kevät. Jos markkinoille tulee vielä asuntorahastojen paniikkimyyntejä, niin meno voi olla karua.

Vastaa