Käynnissä olevat LVIS-työmaat jatkuvat, mutta huoltotyöt loppuivat kuin seinään

LVIS-urakoitsijat valmistautuvat nyt lomautuksiin, sillä koronavirustilanne aiheuttaa runsaasti epävarmuutta sekä urakoinnissa että huoltotöissä.

Kuvituskuva. Sähköurakointiliike Sastekin sähköasentaja Aleksi Tokola tekemässä käyttöönottotarkastuksia helsinkiläisellä työmaalla. Kuva Liisa Takala.

Yritysten ja LVIS-urakoitsijoiden etujärjestöissä on vietetty kiireisiä viikkoja ja tehty pitkiä päiviä. Urakoitsijat ovat huolissaan työtilanteen kehittymisestä koronapandemian vuoksi. Liittoihin tulleiden yhteydenottojen määrä on ollut valtava.

Esimerkiksi sähkö- ja teleurakoitsijoiden järjestö STUL:iin tietojen mukaan etenkin ne sähkö- ja teleurakoitsijat, joiden pääkohderyhmä ovat yksityistaloudet, ovat joutuneet kohtaamaan  ja varautumaan työvoiman sopeuttamistarpeeseen, kun asiakkaat ovat peruneet asennustöitä. Lomautuksia on tehty.

”Normaalit urakkatyömaat, joissa työt ovat kesken, ovat edelleen käynnissä normaalisti. Mutta näin aivan selkeästi, että kolme viikkoa sitten varovaisuus lisääntyi huomattavasti. Ne alihankintaprojektit, joita meidän oli tarkoitus aloittaa, peruuntuivat kokonaan. Yksittäisten kuluttaja-asiakkaiden tilaukset loppuivat kuin seinään ja yritystenkin huolloista vain pakolliset jäivät jäljelle”, seinäjokilainen yrittäjä ja Pohjois-Suomen sähkön toimitusjohtaja Juha Lounatvuori kertoo.

Lounatvuoren mukaan samaan aikaan jo tilauskannassa tai laskennassa olevia ensi kesän tai syksyn hankkeita peruuntui ja kohteiden aloitukset siirtyivät.

”Laskennassa kesken olevatkin pysäytettiin ja ne siirtyivät hamaan tulevaisuuteen.”

Stul:n järjestöpäällikkö Toivo Lötjösen mukaan Pohjois-Suomen Sähkön tilanne kuvastaa hyvin muunkin maan sähköurakoinnin tilannetta.

”Merkittävä osa meille tulevista kyselyistä koskee tulevaisuutta ja siihen varautumista, mutta osalle urakoitsijoista kuluttajien sähkötöiden tuottaminen on jo käytännössä pysähtynyt”, Lötjönen kertoo.

Työmaat vielä käynnissä

LVI-urakoissa työmaiden pysäyttämisia tai hankkeiden keskeyttämisiä ei ole vielä monta. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin, jos työmailla sairastutaan koronaviruksen vuoksi. Sairastuminen tai 10-15 minuutin altistuminen sairastuneeseen voi johtaa keskeytyksiin.

Vantaalla, Joensuussa, Kuopiossa ja Kiteellä vaikuttavan Lämpökarelian toimitusjohtajan Jari Könösen mukaan työmaat ovat käynnissä normaalisti.

”Urakkapuolella vaikutuksia ei vielä ole ja meidän virolaisista työntekijöistämmekin suurin osa päätti jäädä Suomeen. Huollon puolella tilanne muuttui yhdessä viikonlopussa muutama viikko sitten. Meillä oli tilauskirja täynnä ja töitä sovittuna seuraavillekin viikoille, mutta tilauksia peruuntui suuri määrä”, Könönen kertoo.

Lämpökarelian liiketoiminnasta noin 90 prosenttia perustuu urakointiin ja loput huoltoon.

”Tällä hetkellä noin puolet huollon asentavasta henkilökunnasta on lomautettuna ja ensi viikolla alkavat huollon toimihenkilöiden lomautukset. Menemme tällä hetkellä päivä kerrallaan eteenpäin. Onneksi meillä ei ole esimerkiksi leasing-laitteita tai -autoja tai rahoituslaitoksia rahoittamassa toimintaamme ja omistamme reilut 40 autoammekin itse.”

Tampereella, Valkeakoskella, Jyväskylässä ja Ähtärissä urakointia ja huoltoa tekevän Näsin Vesijohtoliikkeen toimitusjohtaja Petri Nykäsen mukaan työmaat ovat heilläkin käynnissä normaalisti vaikka palaverit, työmaakokoukset ja katselmuksetkin tehdään etäyhteyksin.

”Meillä on kohtuullinen työkanta kesään asti ja osa pitkälle syksyyn. Huoltopuolella ei vielä ole jouduttu lomauttamaan. Laskentapöydällä on erityisesti asunto-osakeyhtiöiden papereita vielä runsaasti, mutta niiden toteutuminen on iso kysymysmerkki. Uskon, että julkiset ja ammattirakentajat pitävät sovituista ja rahoituksen saaneista hankkeistaan nyt kiinni”, Nykänen kertoo.

Hankkeita on siirretty ja laskentoja keskeytetty

Rakennuslehden tietojen mukaan LVI-hankkeitakin on jo siirretty ja laskentoja keskeytetty. Keskeytyksiä varten esimerkiksi LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:ssa on laadittu yhdessä RT:n muiden toimialojen kanssa tiedotteita ja ohjeistuksia YSE:n pykälien mukaan.

”Uusia töitä ei ole saatu pariin viikkoon. Varsinkin huoltotoiminnassa ja pienillä paikkakunnilla työt todennäköisesti pysähtyvät kokonaan 1-2 viikon kuluessa, kun nyt kesken olevat työt valmistuvat”,
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen arvioi.

Tulevaisuutta ei kukaan uskalla ennustaa, mutta isoilla työmailla toimitaan ammattimaisesti ja töitä pyritään varmasti jatkamaan ellei painavia perusteita keskeyttämiselle ilmaannu.

”Meille tärkeä korjausrakentamisen kenttä on isompi kysymysmerkki. Toivomme hartaasti, että taloyhtiöt eivät joutuisi paniikkiin. Etenkin putkiremonttien suunnittelua ja niihin liittyviä rahoituspäätöksiä voidaan hyvin viedä eteenpäin”, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan työmaiden aloitukset voidaan sopia joustavasti, joten valmistelua ei kannata nyt keskeyttää.

”Julkisella puolella on itse asiassa paljon kiinteistöjä tyhjillään ja niiden remontteja voitaisiin hyvin tehdä juuri nyt”, Mäkinen huomauttaa.

Näsin Vesijohtoliike toimitusjohtaja Petri Nykänen pohtii kysyttäessä pitkään näkymiä pandemian jälkeen.

”Taloyhtiöiden hankkeista muutama on saatu läpikin koronatilanteen aikana, mutta iso kysymys on se, millä mallilla Suomi makaa koronapandemian jälkeen. Eurot voivat olla taloyhtiöiden osakkailla tulevaisuudessa tiukemmalla ja kansalaisten yleinen taloustilanne vaikeampi. Se vaikuttaa suoraan päätöksentekoon taloyhtiöissäkin”, Nykänen pohtii.

Työsuhdekysymykset korostuvat

LVI-TU:n Mäkinen kertoo, että liiton toimistolle tulleet jäsenten kysymykset ovat toistaiseksi liittyneet työsuhteisiin. Lomautuksiin valmistaudutaan ja kyselyitä tulee runsaasti.

”Tilanne on kaikille uusi. Viranomaisten ohjeet karanteeneista tai ohjeet niiden vaikutuksista palkanmaksuun eivät ole avautuneet kaikille. Useissa yrityksissä henkilöstön määrän vähentämisestäkään ei ole juuri kokemusta”, Mäkinen sanoo.

Monet perheyritystaustaiset yrittäjät kertovat pohtivansa lomautuksia jopa ensimmäistä kertaa.

Sähkölaitteiden määräaikaishuollot pysähtyivät

Kun hallitus määräsi esimerkiksi koulut sulkemaan ovensa, koulujen jakelukeittiöiden tilojen asennus- ja laitoshuoltotyöt loppuivat sähköurakoitsijoilta samantien.

”Tämä koskee myös terveyskeskuksia, ravintoloita ja sairaaloita, joissa määräaikaishuollot pistettiin tauolle. Eihän siellä ole edes henkilökuntaa päästämässä meitä sisälle, joten huoltoja ei voi tehdä ”varastoonkaan”. Tässä on luvassa sitten kysynnän piikki, kun tilanne normalisoituu”, Lounatvuori kertoo.

Esimerkiksi Lounatvuori on joutunut lomauttamaan tai antamaan lomautuslapun jo noin puolelle 34 hengen henkilökunnastaan.

”Yritämme edetä ratkaisulla, jossa lomautettuna ollaan kaksi viikkoa ja töissä kaksi viikkoa. Yrittäjänä pistin ensimmäisenä oman palkkani kokonaan jäähylle.”

Rovaniemeläisellä Sähkötapion yrittäjälla ja toimitusjohtajalla Hannu Tapiolla on sama kokemus kuin Seinäjoellakin.

”Palveluliiketoiminta on romahtanut 90 prosenttisesti. Meidän noin 20 hengen henkilökunnasta noin puolet tekee töitä palveluliiketoiminnan puolella. Tällä hetkellä ratkaisemme akuutteja ”sähköt poikki” -tilanteita rauhassa, mutta muuten toiminta ei jatku liiketoiminnallisin periaattein”, Tapio kertoo.

Sähkötapion henkilökunnasta sähköinsinöörit ja työmaita tukeva henkilöstö tekee etätöitä niin paljon kuin mahdollista.

”Urakointi jatkuu nyt käynnissä olevilla työmailla niillä ehdoin kuin nyt voidaan tehdä. Työmaakokouksetkin pyritään järjestämään mahdollisimman paljon etänä ja kontakteja vältetään. Se huolestuttaa, jos työmaalle pääsee tartuntoja. Keskeytysuhka on todellinen”, Tapio pohtii.

Tarvikkeiden toimitukset huolestuttavat

Sähkö- ja teleurakoitsijat ovat olleet huolissaan työvoiman sopeuttamistarpeiden ja työmaiden mahdollisten seisokkien lisäksi myös tarviketoimituksista.

Esimerkiksi Seinäjoella myymälän myynti on pudonnut viidesosaan ja vielä riittää tarvikkeita keskenoleviin projekteihin.

”Tiedän jo nyt, että vaikka Euroopasta ja Suomessakin vielä tehtäisiin esimerkiksi valaisimien liitäntälaitteita, tarvittavien komponenttien alkuperäisestä lähteesta Aasiasta aletaan pian antaa 3-9 kuukauden toimitusaikoja. Osan voimme korvata muilla kanavilla, mutta ei kaikkia”, Lounatvuori kertoo.

LVI-urakoinnissa tilanne voi muodostua samaksi vaikka toistaiseksi toimitusaikojen pidentymisilmoituksia on tullut vasta koneista ja laitteista.

”Perusputkitavarasta ja liittimistä ei ole vielä tullut mitään ilmoituksia”, Lämpökarelian Jari Könönen kertoo.

Työnantajayrittäjien hankala tilanne

Vaikka julkisuudessa on paljon puhuttu yrityksille annettavista tukimuodoista, Lounatvuori kokee, että työnantajayrittäjät on unohdettu lähes kokonaan. Yritystukia pitäisi kanavoida myös koulutukseen lomautusten sijaan.

”Minusta olisi erittäin järkevää, jos yrittäjiä tuettaisiin vaikka tarjoamalla tukea työntekijöiden koulutukseen lomautuksen sijaan. Tekisin sen ehdottomasti lomautusten sijaan. Meillä olisi kova tarve kouluttaa lisää esimerkiksi kylmäalan tai aurinkosähkön töihin”, Lounatvuori huomauttaa.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Käynnissä olevat LVIS-työmaat jatkuvat, mutta huoltotyöt loppuivat kuin seinään”

Vastaa