Kokeile kuukausi maksutta

Vuosi 2019 ylitti odotukset

Rakentamisen nousu alkoi vuonna 2016, kun sijoittajat käynnistivät ennennäkemättömän pienten kerrostaloasuntojen buumin kasvukeskuksissa. Asuntoaloitusaikeet olivat korkealla vielä tammikuussa 2020, mutta maaliskuussa koronavirus vei niiltä pohjan pois.

Helsinki-Vantaan lentokentän valtavaa laajennusurakkaa tehdään ilmaliikenteen ja matkailun tulevaisuuden kannalta hankalassa ajankohdassa.

Rakentaminen porskutti neljä vuotta vahvassa kasvussa. Käännettä odotettiin vuoden 2019 alkuun, mutta loppuvuosi sujui selvästi odotuksia paremmin ja kannattavuutta paransi alihankintojen hintapaineiden vähentyminen.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Tilaa Rakennuslehti

Tilaus sisältää viikkolehden ja yhden käyttäjätunnuksen digiin.

Tilaa ryhmädigi

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Vuosi 2019 ylitti odotukset”

 1. Hyvä katsaus. Uskon ettei 90 luku toistu.

 2. Halpaa konsultointia tiedossa, 5 e/h ja 9 e/p.

 3. Asiakaspalvelun periaatteet uudis- ja korjausrakentamisessa ovat täysin samat. Jos kirjoittaja ei osaa tunnistaa tätä, niin kirjoittajan tulisi palata koulun penkin kautta takaisin työelämään tekemään sitä oikeaa asiakaspalvelua.

  1. Tarkoitit varmaan tätä kohtaa tekstistä:

   ”Etlan raportissa yksi varma trendi on uudisrakentamisen roolin pieneneminen ja painopisteen siirtyminen ylläpitoon ja korjaamiseen. Samalla rakennusprosessit ja toimintatavat muuttuvat edellyttäen uudentyyppistä organisoitumista. Korjausrakentaminen edellyttää pienimuotoista, kevyttä, joustavaa organisaatiota, palveluiden tuotteistamista sekä asiakkaan huomioimista ja palvelemista aivan eri tavalla kuin uudisrakentamisessa.”

   Nuo kaikki raportin kirjoittajat taitavat jo olla koulun penkillä – tutkijoina ja opettajina. Varmaan työelämän tarpeiden päivityskin voi olla aina tarpeen.

 4. Mutta ne petetyt lupaukset uudispuolella, kiinteistönvälittäjien kauniit visualisoinnit ja toteutunut näkymä työmaan soramontusta ja parakeista. Korjauksen tuplasti ylitetty budjettihinta.

Viimeisimmät näkökulmat