Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistöliitto: 100 miljoonaa korjausavustuksiin – elvytysvaikutus miljardiluokkaa

Kiinteistöliitto pelkää, että korona voi leikata asunto-osakeyhtiöiden korjausrakentamisesta tänä vuonna peräti 300 – 400 miljoonaa euroa eli jopa 10 prosenttia. Kotitalousvähennys tulisikin ulottaa myös taloyhtiöiden korjaushankkeisiin. 

Koronakriisi on kuitenkin tänä vuonna viivästyttänyt taloyhtiöiden korjaushankkeista päättämistä ja töiden aloittamista.

Kiinteistöliitto esittää valtion ensi vuoden talousarvioon 100 miljoonan euron varausta taloyhtiöiden korjausavustuksiin. Summalla saadaan liiton mukaan kerrannaisvaikutuksina aikaan noin miljardin euron korjauselvytys,  

Kiinteistöliitto muistuttaa budjettiriihessä istuvaa hallitusta siitä, Suomen asuntokantaa on viime vuosina korjattu vuosittain yli kuudella miljardilla eurolla. Tästä summasta yli puolet on ollut asunto-osakeyhtiöissä tehtyjä korjauksia.

Koronakriisi on kuitenkin tänä vuonna viivästyttänyt taloyhtiöiden korjaushankkeista päättämistä ja töiden aloittamista. Kiinteistöliitto pelkääkin, että korona voi leikata niiden korjausrakentamisesta tänä vuonna jopa 300 – 400 miljoonaa euroa eli noin 10 prosenttia.

”Koronakriisi tulee vähentämään korjausrakentamista myös pitkälle vuoteen 2021″, todetaan kannanotossa.

Kotitalousvähennyksen tulisikin jatkossa kattaa myös taloyhtiöiden kautta toteutettavat korjaushankkeet, joiden kustannukset osakkaat maksavat kertasuorituksina tai vastikkeissaan.

”Tätä on esittänyt mm. Energiatehokkuus-työryhmä vuonna 2019. Kotitaloudet ovat oppineet käyttämään vähennystä, joten sen ulottaminen taloyhtiöiden korjauksiin olisi helppo toteuttaa”, Kiinteistöliiton kirjelmässä muistutetaan.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kiinteistöliitto: 100 miljoonaa korjausavustuksiin – elvytysvaikutus miljardiluokkaa”

  1. En jaksa uskoa tuollaisen kotitalousvähennysesityksen läpimenomahdollisuuteen. Verovähennysoikeus koskee normaalisti sitä, joka maksaa laskun. Olisi melkoinen poikkeus verojärjestelmässä, jos osakas saisi oikeuden vähentää henkilöverotuksessa omistamansa osakeyhtiön menoja, jotka osakeyhtiökin vähentää omassa verotuksessaan täysimääräisesti. Erikoista olisi, jos verovähennysoikeus koskisi eri oikeushenkilöä kuin mille lasku on osoitettu. Jos tuollainen esitys haluttaisiin toteuttaa, se pitäisi toteuttaa esimerkiksi kehittämällä lainsäädäntöä jostain tietyntyyppisestä remonttivastikkeesta, ja kyseinen remonttivastike voisi sitten olla verovähennyskelpoinen henkilöverotuksessa, jos henkilö on sen vastikkeen maksanut. Vastikelaskuhan on osakkeelle kohdistuva lasku, jolloin sen verovähennyskelpoisuuden suhteen vallitsee ihan eri tilanne kuin osakeyhtiön suorien laskujen suhteen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat