Kokeile kuukausi maksutta

Energiatehokkuutta mittaavat laitteet voivat olla isännöinnin lisätuote, joka ei siirry uuden isännöitsijän palveluksi

Taloyhtiön kannattaa olla tarkkana, kun se ottaa käyttöön uutta älykästä tekniikkaa, jonka avulla voidaan alentaa asumiskustannuksia ja seurata esimerkiksi asuntojen lämpötilaa, kosteutta tai hiilidioksidipitoisuutta.

Putkiremontti on taloyhtiöiden suurimpia remontteja. Tässä tehdään kylpyhuoneen vedeneristystä helsinkiläisessä kerrostalossa. Samassa yhteydessä voidaan alkaa seurata yhtiön energiatehokkuutta erilaisin mittareiden avulla. Kuva: Laura Oja

Markkinoilla on useita asumisen energiatehokkuutta parantavia älykkäitä laitteita ja niiden seurantajärjestelmiä.

Jos mittarit ja seurantajärjestelmä hankitaan esimerkiksi isännöinti- tai huoltoyhtiön lisäpalveluna tai sen kautta ja käytetään yhtiön etäseurantaa, isännöitsijä- tai huoltoyhtiötä vaihdettaessa järjestelmä saattaa olla tuntematon uudelle toimistolle eikä sitä voida käyttää hyödyksi samalla tavalla kuin aiemmin. Pahimmassa tapauksessa asuntoihin ja yhtiön tiloihin joudutaan asentamaan uudet mittarit.

Älyn lisääntyminen kiinteistön valvonnassa ei ole huono asia, vaan se auttaa ammattilaisia puuttumaan juuri oikeisiin asioihin ja aiempaa varhaisemmin esille nouseviin ongelmiin.

Parhaimmillaan erilaisen mittaroinnin ja seurannan avulla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä esimerkiksi taloyhtiön energiankulutuksessa ja vähentää muitakin kustannuksia. Hyödyt voivat näkyä monella eri tavalla, sillä vaikkapa tasaisempi sisälämpötila lisää asumismukavuutta ja yhtiön huolto- ja korjaustoimenpiteitä voidaan suunnata järkevämmin ja tehokkaammin.

Etäseurannan avulla voidaan ottaa paremmin huomioon myös esimerkiksi ikäihmisten asuntojen korkeammat lämmöntarpeet, koska ikääntyessä ihminen palelee helpommin. Patterin termostaatin toimintaa voidaan seurata asuntokohtaisesti, ja isännöitsijä tai huoltoyhtiö näkee omasta päätelaitteestaan, missä asunnossa on liian kylmää tai lämmintä. Sen perusteella huoltoyhtiökin voi tarkemmin ja nopeammin selvittää ongelmien syitä. Taloyhtiön sisälämpötilasta päättää viime kädessä kuitenkin taloyhtiö.

Järjestelmä helpottaa isännöinnin ja huoltoyhtiön työtä, sillä sen avulla ammattilainen näkee yhdellä silmäyksellä, onko järjestelmään kytketyssä kiinteistössä kaikki kunnossa. Näkymästä näkee tehtyjen valintoja mukaan esimerkiksi lämpötilan, ilmankosteuden, lämmönjakohuoneen tilanteen, poikkeamat, hälytykset ja tehdyt toimenpiteet.

Taloyhtiössä järjestelmä vaatii laittamaan linjasäädöt kuntoon eli tarkistamaan patterit ja termostaatit. Taloyhtiökään ei voi tämän jälkeen enää vetkutella asioiden loppuunsaattamista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiatehokkuutta mittaavat laitteet voivat olla isännöinnin lisätuote, joka ei siirry uuden isännöitsijän palveluksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat