Kokeile kuukausi maksutta

Isännöintialalla on ollut pitkään jatkunut ja suunnitelmallinen hintakartelli: Katso, mille yrityksille esitetään seuraamusmaksuja

Isännöintialalla on ollut Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pitkään jatkunut ja suunnitelmallinen kartelli.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo. Kuva KKV

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksut kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Suomen Isännöintiliitto ry:lle.

Yritykset ja Isännöintiliitto sopivat vuosina 2014–2017 keskenään isännöintipalvelujen hinnoista ja pyrkivät korottamaan valtakunnallisesti isännöintitoimialan hintatasoa.

KKV:n selvitysten mukaan Isännöintiliitto ja sen hallitukseen kuuluneet yritykset sopivat vuonna 2014 isännöintipalvelujen hinnoittelun yhdenmukaistamisesta ja hinnankorotuksista.

Lisäksi sovittiin, että lakiuudistusten myötä isännöintiyrityksille tulevat uudet tehtävät veloitetaan asiakkailta isännöintisopimusten ulkopuolisina lisäpalveluina.

Keskusteluja hintojen korottamisesta ja yhdenmukaistamisesta käytiin pääosin hallituksen kokouksissa ja seminaareissa.

Hintojen korottamisesta ja hinnoittelun yhtenäistämisestä viestittiin jäsenyrityksille ja koko isännöintialalle aktiivisesti vuosina 2014–2017. Hintasuosituksia annettiin esimerkiksi tiedottein, tapahtumissa ja Isännöintiliiton verkkosivuilla.

Tavoite erikseen veloitettavien lisäpalveluiden osuuden kasvattamisesta isännöintialan hinnoittelussa kirjattiin myös Isännöintiliiton strategiaan.

Erittäin vakavia kilpailunrajoituksia

KKV:n mukaan hinnoista sopiminen kilpailijoiden kesken ja hintasuositusten antaminen ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia, joiden ainoa tarkoitus on nostaa keinotekoisesti hintoja asiakkaiden vahingoksi.

Toiminta on ollut omiaan vaikuttamaan isännöintialan hintatasoon koko Suomessa, sillä suurin osa kartellissa mukana olleista isännöintiyrityksistä on toiminut valtakunnallisesti.

Lisäksi Isännöintiliiton antamilla hintasuosituksilla on pyritty nimenomaisesti nostamaan koko Suomen isännöintitoimialan hintatasoa.

”Esityksemme mukaan kyse on pitkään kestäneestä, järjestelmällisestä kartellitoiminnasta”, pääjohtaja Kirsi Leivo toteaa. ”Esityksen kohteena olevat yritykset ovat tehneet yhteistyötä suunnitelmallisesti nostaakseen hintojaan ja vaikuttaakseen koko toimialan hintatasoon. Isännöintialalla korkeampien hintojen maksajina ovat viime kädessä taloyhtiöiden asukkaat.”

Kartelli on suurin talouspetos, mutta kartellien luvatussa maassa Suomessa se ei ole enää edes rikos

KKV alkoi selvittää asiaa vuonna 2017, ja suoritti tällöin tarkastuksia isännöintiyritysten ja Isännöintiliiton toimitiloissa. Näyttö hintakartellista perustuu osin näillä tarkastuksilla kerättyyn asiakirjanäyttöön ja osin Isännöintiliiton julkiseen viestintään.

KKV esittää seuraamusmaksuja isännöintiyrityksille ja niiden emoyhtiöille sekä Isännöintiliitolle seuraavan taulukon mukaisesti. Seuraamusmaksujen kokonaismäärä on noin 22 miljoonaa euroa.

Nämä yritykset ja Isännöintiliitto osallistuivat KKV:n mukaan hintakartelliin

Nämä yritykset osallistuivat kartelliin

Nämä yritykset ja Isännöintiliitto osallistuivat KKV:n mukaan hintakartelliin. Yritysten nimen perässä on markkinaoikeudelle ehdotettu seuraamusmaksu.

Realia Services Oy (Arenna Oy:n (ent. Colliers Isännöinti Finland Oy ja Ovenia Isännöinti Oy) osallisuudesta) ja Colliers International Finland Group Oy (ent. Ovenia Group Oy):  4 500 387 euroa

Realia Services Oy (ent. Realia Isännöinti Oy), Realia Group Oy ja Realia Holding Oy: 13 887 627 euroa

Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy (Isännöintipalveluita tarjotaan alueellisten Kiinteistö-Tahkola -nimisten yritysten kautta): 1 693 950 euroa

REIM Group Oy Ltd ja REIM Hämeenlinna Oy: 1 300 285 euroa

OP Koti Kainuu Oy (entinen OP Kiinteistökeskus Kainuu Oy): 302 075 euroa

Isännöinti Ilkka Saarinen Oy: 220 371 euroa

Suomen Isännöintiliitto ry :  73 106 euroa

Juttua päivitetään.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 15 kertaa

15 vastausta artikkeliin “Isännöintialalla on ollut pitkään jatkunut ja suunnitelmallinen hintakartelli: Katso, mille yrityksille esitetään seuraamusmaksuja”

 1. Isännöijät ovat vielä mädännäisempiöä kuin pykmestarit. Harjakainen siirtyisi isännöintiin, näkyisi iloisia mummeleita taloyhtiöissä, kun olisi hauskat yhtiökokoukset.

 2. Ei tämä asia ole mikään salaisuus ollut. Kirjoiteltiinhan asiasta lehdissä muutama vuosi sitten. Isännöintiala sanoi ihan julkisesti, että kannattavuutta pitää nostaa ja kustannuksia pitää siirtää asiakkaille eli asukkaille. Silloin asiaan olisi pitänyt puuttua, mutta siihen aikaan puuttuminen kartelleihin ei ollut tapana. Nyt nämä kustannukset on siirretty lopullisesti asukkaiden maksettavaksi ja samalla hinkattu siinä sivussa is.palkkioita ylöspäin riippumatta siitä, ovatko is. toimistot kartelleissa vai ei. Mitä isot edellä sitä pienet perässä.

 3. Tämän olin huomannut jo viimeksi 10 vuotta sitten isännöintiä valitessa. Ilmoittivat kaikki samaa, että hinta perustuu liiton suositukseen. Isännöintimaksu on lähinnä perusta, minkä jälkeen alkaa lisälaskutus ja siihenhän riittää perusteita vaikka kuinka. Esimerkkinä kilpailutetaan liian pieniä korjaustöitä, joihin urakoitsija tietenkin laittaa vieläpä triplahinnan. Sääliksi käy niitä maallikko hallituksen jäseniä mitkä eivät tästä tiedä eivätkä osaa panna tätä ”peliä” poikki. Syynä on monesti se että isännöinti yleisesti osaa muodostaa itsestään sen parhaimman auktoriteetin maallikko hallitukselle.

  1. Tehtäväluettelon positioita riittää ja huolto on aina kesken, työn suunnittelusta olisi vakava haitta pisneksille, koska ne järkeistäisivät laskutustyötä liikaa ja dokumenteista voitaisiin käräjillä nähdä, miten laskutus paisuu alkuperäisistä lupauksista. Jotkut hallitukset ovat isoissa remonteissa viheltäneet riippumattomilta täysammattilaisilta kunnollisia tarjouksia, mitkä taloyhtiö hallitus on saanut itsekin lukea!

  2. Yleensä tiedetään urakoitsijan hintaso ja pyydetään näiltä valituilta, vaikka onkin jo alihankkijoiden ketjutus valmiina, taloyhtiön hallitus menee tässä vipuun, koska ei ymmärrä hankkia riippumatonta valvojaa, puheenjohtaja menettää kontrollin kaikkeen, hän voi vain hyväksyä, tapahtui mitä tahansa, , koska on valinnut lekottelulinjan. Nämä olisi määrättävissä toisinkin, hän on itse jostain syystä valinnut kuvion, missä päätösvalta on luovutettu ulkopuolisille, jotka tunaroivat kaiken taloyhtiön edunsaannin ja -valvonnan, koska heillä on oma suu lähempänä.

 4. Erittäin hyvää työtä tehty KVV:n toimesta

 5. Ja taas, nyt toki isännöinnistä. Kysymys kuuluu, miksi me toteamme näitä uudestaan ja uudestaan ja jäämme odottamaan seuraavaa ja seuraavaa. Narsistinasset johdattaa tyhmää laumaa, ja aina onnistuu.

  1. Siksi, että tämmöisellä johtopäätösten vetämisellä alalta kuin alalta löytyy ’kartelleja’. Eikä vain Suomesta.

 6. Kiinteistö-Tapiola Oulussa on jo 20 vuotta ollut suorastaan kuuluisa lisälaskutuksistaan. Ns. perushinta on halpa, mutta ei sisällä juuri mitään.

 7. Mietin tässä itesekseni miksi sallitaan kiinteistöhoitotyön kartellimaista hinnoittelua (=työehtosopimus) mutta kielletään sitä kiinteistöjen isännöinnin kohdalla??
  Ninimerkki ”Mooses 2”

  1. No loppupeleissä kaikki kartellimaisuus sallitaan. Sanktiot ovat mitättömät, jos niitä on ollenkaan. Tämä on vain yksi tapaus lukuisten joukossa.

   Nimimerkillä
   Jäädään odottamaan seuraavaa julkitulevaa

 8. Suomessa on Finderin mukaan 1700 isännöintifirmaa. Muutama suuri on keskenään sopinut, että ei kilpailla verisesti. 1650 firmaa ei ole tässä mukana.

  Jos asuntoyhtiöt olisivat kyselleet paikallisilta firmoilta tarjoukset, niin olisi ollut parempi palvelu, ehkä hieman kalliimmalla. Halvin on aina huonoin, eikä sitä pidä valita.

  Erkki J. Anttila, TkT, KTM

 9. Itse en kyllä yhtään ihmettele, jos isännöinin hinnat nousee samalla tavalla kuin kaikki muutkin hinnat ovat nousseet vuosien aikana. Pitäisikö hintojen säilyä samana, vaikka yleinen hintataso on noussut ja myös isännöinin tehtäviä on lisätty.

 10. Sääntely ja keskittyminen ovat lisääntyneet, Antti Rinteen touhut olivat näpertelyä, tähän Rooman konferenssiin verrattuna, propagandassa käytettiin tätä lehteä mm…

  https://www.kotitalolehti.fi/

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat