Kokeile kuukausi maksutta

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ehdotukset valmistuivat

Helsingin ydinkeskustassa päärautatieaseman kupeessa sijaitsevien Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ehdotukset ovat nyt valmiit.

Helsingin Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailuun osallistuu myös ehdotus "Platta".
Kuuntele juttu

Elielinaukion ja Asema-aukion alueen uudistushanke on osa laajempaa Helsingin keskustan ja rautatieaseman ympäristön kehittämistä. Alueen kehittämisellä on tarkoitus vahvistaa keskustan asemaa houkuttelevana elinkeinoelämän keskuksena ja Suomen merkittävänä työpaikka-alueena, jossa ihmiset kohtaavat ja viettävät aikaa. Osana tätä kehitystä Elielinaukion ja Asema-aukion alueesta halutaan luoda viihtyisä, elävä ja palveluiltaan monipuolinen osa kävelykeskustaa. Uudistushankkeen pitäisi parantaa Elielinaukion ja Asema-aukion ympäristön toimivuutta merkittävästi erityisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta.

Arkkitehtuurikilpailuun kutsuttiin esikarsinnan kautta joukko kansainvälisiä suunnitteluryhmiä. Kutsumuotoiseen kilpailuun päädyttiin suunnittelukohteen merkittävyyden vuoksi ja riittävän korkeatasoisten ehdotusten varmistamiseksi. Suunnitteluryhmien valinnassa huomioitiin myös kansainvälisen ja kotimaisen osaamisen tasapaino.

Kilpailuehdotuksia arvioidaan kaupunkitilallisen laadun, toiminnallisuuden ja toteutettavuuden suhteen. Uudisrakentamisessa tulee huomioida alueen arvokas historiallinen luonne, ja rakentamisen tulee sopeutua korkeusasemiltaan ympäröivään rakennuskantaan.

Alueen suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa marraskuussa 2020. Tavoitteena on laatia alueen uusi asemakaava kilpailun voittaneen suunnitteluratkaisun pohjalta.  Voittanutta kilpailuehdotusta voidaan kehittää hankkeen edetessä muun muassa huomioimalla yleisöpalautteissa esiin tuodut ideat.

Jos voittajaa ei voida valita ensimmäisen vaiheen perusteella, käynnistetään kilpailun toinen vaihe jatkoon valittujen ehdotusten kesken. Toiseen vaiheeseen valituilla kilpailuryhmillä on mahdollisuus jatkokehittää ehdotuksiaan. Mahdollinen toinen vaihe käynnistyisi arviolta heinä-elokuussa 2021.

Kilpailun järjestävät Elielinaukion kehitys oy yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Kokonaan suomalaisen Elielinaukion kehitysyhtiön muodostavat alueen kiinteistönomistajat Ilmarinen, OP-Vuokratuotto, VR, SOK, Exilion Real Estate sekä kiinteistökehittämiseen ja -sijoittamiseen erikoistunut Evata Partners.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailuehdotuksiin ja kommentoida niitä Kerro kantasi -palvelussa osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/elielinaukionkilpailu 4. huhtikuuta asti. Saatuja kommentteja hyödynnetään kilpailun tuomaroinnissa. Kilpailua voi myös seurata verkkosivulla uusieliel.fi, jonne päivitetään tietoa suunnittelun etenemisestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ehdotukset valmistuivat”

  1. Kiinalaisetko rahoittaa. Tuttuja muotoja sieltä.Lipponen on on oikeassa. Aukio pilataan.

  2. Rakennus missä toimii ravintola Vltava! Sen vois jättää vaikka uuden rakennuksen sisään.

    1. Kyllä tämä Finnairin entinen lipputoimisto, nyk. Vltava, näkyy olevan alimmaisena rakennumassan sisällä mutta julkisivu näkyvillä.

  3. Pompöösi, järkyttävä, mauton ja täysin epäsuhtainen ympäristöönsä. Jossain Derkussahan tuollaista yleensä on tehty, joten hyvässä seurassa ollaan taas kerran.

  4. Mauttomia. Toinen toistaan kauheampia siihen kohtaan. Sopii jonnekin Pasilaan kun siellä on ennestään rumia laatikoita.

  5. Helsingin pilaamisella tuntuu nyt olevan kiire. Tämä massiivinen hanke ei kestä päivänvaloa…. ensin sovitaan kiinteistösijoitusfirma, sitten kaavoituksesta vastaava pormestarin järjestää arkkitehtikilpailun, hän itse on päätuomari ja hänen alaisiaan juryssa…. kun hommat paketissa tehdään asemakaava. No joo on aikoihin eletty!!!!

    Hietalahdenranta on muutoksen kourissa vaikka sitä juuri muutettiin mm. raitiolinja rakennettiin, ja sinnekin möhkälemäistä suunnitteilla. Olympiasatama, Tähtitorninmäki jne. Nyt kansalaiset ja asiantuntijat heränneet mitä täällä oikein tapahtuu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat