Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki aikoo myydä palasen ydinkeskustaa sijoittajille – Elielinaukiolle täydennysrakentamista

Elielinaukion suunnitelmia on moitittu muun muassa siitä, että aukio rakennetaan liian täyteen.

Uudistuksen toivotaan tuovan alueelle toimitiloja, yritysten keskittymistä, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Helsinki valmistautuu myymään pienen osan Elielinaukion tonteista sijoittajille. Asia ilmenee Helsingin kaupunginhallituksen aiesopimuksesta, joka oli maanantaina kaupunginhallituksen käsiteltävänä. Elielinaukion kehityshanke saattaisi muuttaa Helsingin ydinkeskustaa merkittävästi.

Yksi aiesopimuksen kohdista on, että kaupunki myy tontin tai tontit tai vaihtoehtoisesti vuokraa myyntioikeuksin.

Elielinaukion ja Asema-aukion muutossuunnitelmien tarkoituksena on luoda täydennysrakentamalla uusi toimitila-alue, johon sijoittuisi työpaikkoja, majoituspalveluita, kauppaa, vapaa-ajan toimintoja sekä kohtaamispaikkoja. Samalla alueen liikennejärjestelyt muuttuvat.

Helsingin kaupunki on viime vuosina pyrkinyt esimerkiksi asuntorakentamisen yhteydessä mieluummin vuokraamaan tonttejaan kuin myymään. Nyt kaupunki aikoo kuitenkin myydä keskeisiä alueita aivan ydinkeskustasta.

”Sellaiset tontit, joita koskevissa hankkeissa on suunnitteilla toimitilaa tai hotellia, ovat kaupungin periaatteiden mukaisesti mahdollista myydä tai vuokrata myyntioptioin. Sijoittavat karsastavat vuokratontille sijoittamista”, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Riskinä on Ahon mukaan se, että vuokratontteja tarjoamalla kaupunki ei saisi haluamiaan hankkeita vireille lainkaan.

”Tämä on tosiasia. Kun halutaan, että alueelle syntyy liiketoimintaa, niin silloin se on kaupungin edun mukaista.”

Uutta toimintaa ja työpaikkoja

Elielinaukio haviteltavan uudistuksen toivotaan tuovan alueelle toimitiloja, yritysten keskittymistä, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Kyseessä on Helsingin keskeisintä ydintä mahdollisesti hyvin merkittävästi muuttava hanke. Myös liikennejärjestelyt muuttuisivat: Elielinaukion bussiterminaali ja asema-aukion reunalla oleva metropaviljonki voivat poistua kokonaan ja taksit häipyä maan alle.

Elielinaukiota koskevia suunnitelmia on kritisoitu voimakkaasti siitä, että aukiolle tulisi liian raskasta rakentamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsinki aikoo myydä palasen ydinkeskustaa sijoittajille – Elielinaukiolle täydennysrakentamista”

  1. Juupa juu , pitää lopettaa sitten kaikki vuokratontit että saadaan haluttua maksavaa massaa…maksavat kaupungille verotuloja , ottamisen sijaan , ilmankos nämä autogrillit häädettiin tältä aukiolta , turvallisuussyistä.pyöräilijät olivat vaarassa…..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat