Kokeile kuukausi maksutta

Helsinkiläinen jääurheilun suurhanke nytkähti eteenpäin

Helsingin kaupunginhallitus on varannut kokouksessaan Myllypuroon sijoittuvalle jääurheilukeskukselle alueen liikuntakeskuksen suunnittelua varten.

Jääurheilukeskukseen sijoittuu esimerkiksi 400 metrin luistelurata. Kuva: Myllypuron jääurheilukeskus

Itä-Helsingissä olevan tontin varaus on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.

Suomen Luisteluliitto ja Suomen Taitoluisteluliitto ovat yhdessä perustamansa yrityksen (Myllypuron jääurheilukeskus oy) kautta vieneet jääurheilukeskushanketta eteenpäin jo vuosia. Hanketta on kehitetty yhdessä YIT:n ja Caverionin kanssa.

“Jääurheilukeskuksemme tulee olemaan monikäyttöinen, jossa voidaan harrastaa samanaikaisesti useampia jäälajeja sekä monia muita liikuntamuotoja. Monikäyttöisyyden lisäksi keskus toimii arkiliikunnan ja huippu-urheilun kohtaamispaikkana”, Myllypuron jääurheilukeskuksen puheenjohtaja Janne Hänninen kertoo.

Hännisen mukaan tavoitteena olisi päästä aloittamaan rakennustyöt tämän vuoden lopulla tai viimeistään ensi vuoden alussa, mutta hankkeesta tehdyt valitukset voivat vaikuttaa aikatauluun.

Hukkaenergia myyntiin?

Jääurheilukeskuksesta suunnitellaan harjoittelukeskusta sekä pika- että taitoluistelun tarpeisiin. Keskukseen on suunnitteilla 400 metrin mittainen pikaluistelurata, kaksi jääkaukaloa, 447 metrin mittainen juoksurata, kuntosali, kaksi peilisalia oheisharjoittelua varten sekä tilat esimerkiksi yritystilaisuuksien tai seminaarien järjestämiseksi. Monitoimikeskuksen kokonaispinta-ala on noin 16 000 neliömetriä.

Noin 2 000 hengen istumakatsomo tekee mahdolliseksi esimerkiksi pikaluistelun EM- ja MM-kilpailujen järjestämisen Suomessa.

Liikuntapaikasta suunnitellaan mahdollisimman vähähiilijalanjälkistä. Keskukseen tulee maalämpö, joka vähentää ostetun energian tarvetta ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä samalla, kun käyttökustannukset pysyvät alhaisina. Lisäksi käyttöön otetaan aurinkopaneelit. Hankkeen elinkaarimalli on rakennettu siten, että käyttötalous voidaan rakentaa terveelle pohjalle.

Hallin alhaiset käyttökustannukset ja matala hiilijalanjälki perustuvat kolmeen päätekijään, joita ovat kiinteistöjen energiavirtojen kierrättäminen, energian paikallistuotanto esimerkiksi aurinkosähköllä ja geoenergialla sekä kokonaisvaltainen talotekniikan järjestelmätoimitus, jossa automaatiolla on keskeinen rooli. Huippulaatuinen jää tuotetaan siis modernilla ympäristöä säästävällä teknologialla.

Monitoimikeskus käyttää vuodessa yhtä paljon sähköä kuin 1 800 kerrostalohuoneistoa, lämmitysenergiaa 470 omakotitalon verran ja jäähdytystä lähes 20 000 jääkaapin tuottaman kylmän verran.

Investoimalla rakentamisvaiheessa noin puoli miljoonaa euroa uuteen teknologiaan, hiilidioksidia hyödyntävään kiinteistön jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmään, pystytään saamaan käyttökustannuksissa säästöä 20 vuoden aikana noin 6 miljoonaa euroa. Perinteisesti jäähalleissa on käytetty kylmäaineena ammoniakkia eikä jäähdytyksessä syntyvää lämmintä lauhdeilmaa ole käytetty hyödyksi.

”Käynnissä ovat lisäksi neuvottelut hukkalämmön myymiseksi eteenpäin”, Hänninen sanoo.

Rahoitusneuvottelut käynnissä

Olympiakomitea on pitänyt hanketta vuosia valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalla ja nyt hanke on sijalla yksi.

Jääurheilukeskus on myös hyväksytty opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaan, jossa keskukselle on varattu neljä miljoonaa euroa. Hanketta työstetään yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (URHEA) kanssa.

Hankkeen budjetti on noin 21,6 miljoonaa euroa tämän hetken laskelmien mukaan.

Janne Hännisen mukaan hankkeen rahoitussuunnitelma perustuu valtionavustukseen, kaupungilta anottavaan lainaa, liittojen omiin panostuksiin sekä pankkilainoitukseen.

Kuusi eri jääurheilulajia

Suomesta on tähän saakka puuttunut kansainväliset mitat täyttävä pikaluisteluhalli ja suomalaiset huippupikaluistelijat ovat joutuneet hakemaan harjoitusolosuhteet ulkomailta. Myös taitoluistelijat ovat monien muiden jääurheilijoiden ohella joutuneet jääaikapulan vuoksi tinkimään harjoitusvuoroistaan ja -olosuhteistaan.

”Halliin tuleva täysimittainen pikaluistelurata mahdollistaa vihdoin Suomessakin pikaluistelun harrastamisen sisätiloissa. Halli tarjoaa myös olosuhteet kansainvälisten arvokilpailujen järjestämiseen”, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

”Hallihanketta on valmisteltu pitkään ja se sijoittuu lainvoimaisen asemakaavan mukaisesti osaksi Myllypuron liikuntapuistoa, joka palvelee huippu-urheilijoiden lisäksi erityisen merkittävästi seuratoimintaa ja liikunnan harrastajia. Nyt hankkeella on erinomaiset edellytykset edetä suunnittelusta toteutukseen”, Salonen jatkaa.

Luisteluliittojen eteenpäin viemä hanke tuo helpotusta Helsingin ja pääkaupunkiseudun jääpulaan, mutta on erityisen merkittävä myös valtakunnallisella tasolla.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinkiläinen jääurheilun suurhanke nytkähti eteenpäin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat