”Puupölyn mahdollisesti aiheuttamat haitat pitää ottaa vakavasti” – päivitetystä oppaasta tietoa hallintaan

Puupölyn hallinta puuteollisuudessa – opas on päivitetty.

Kuva: Aleksi Jalava.

Sen päivittivät Työterveyslaitos ja Työturvallisuuskeskus. Neuvoa-antavana taustaryhmänä toimi Puuteollisuuden työalatoimikunta.

Muuttunut lainsäädäntö edellyttää työpaikkojen kiinnittävän entistä enemmän huomiota puupölyn hallintaan. Ennakoivilla toimilla voidaan vähentää sairauspoissaoloja ja terveyshaittoja sekä lisätä työtyytyväisyyttä ja työpaikan vetovoimaisuutta.

”Vaikka kyseessä on luonnontuote, puupölyn mahdollisesti aiheuttamat haitat pitää ottaa vakavasti. Oireet voivat aiheuttaa sairauspoissaoloja, ja ne ovat luonteeltaan sellaisia, että elämänlaatu kärsii”, Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Markku Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Puupöly voi aiheuttaa esimerkiksi silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita, pitkittynyttä nuhakuumetta ja ärsytysihottumaa sekä allergista nuhaa ja astmaa. Harvinaisia työperäisiä ammattitauteja ovat nenän, nenän sivuonteloiden ja nenänielun syövät.

Oppaassa korostetaan, että pelkät hengityksensuojaimet eivät ole riittävä toimenpide puupölyn hallinnassa.

Ensisijaisesti tulisi pyrkiä vaikuttamaan pölypäästön määrään esimerkiksi valitsemalla mahdollisimman vähän pölyä tuottavia työstömenetelmiä ja minimoimalla paineilmapuhalluksen käyttö siivouksessa.
Jos näin ei päästä haluttuun lopputulokseen, estetään pölyn leviäminen.

Kolmas vaihe pölyn hallinnassa on työntekijöiden kouluttaminen ja ohjaaminen sekä pölyaltistumista vähentävät työjärjestelyt. Myös henkilönsuojaimia saatetaan joutua käyttämään tilanteissa, joissa liiallista altistumista ei voida muuten estää.

Lainsäädäntö tutuksi oppaan avulla

Puupölyn hallintaoppaan edellinen painos julkaistiin vuonna 2010.

Sen päivittäminen tuli ajankohtaiseksi muuttuneen lainsäädännön takia. Vuonna 2020 Suomessa astui voimaan Euroopan unionin asettama uusi ja sitova raja-arvo kovapuupölylle eli lehtipuupölylle.

Myös ASA-laki muuttui niin, että kaikelle lehtipuupölylle työssään altistuvat tulee ilmoittaa ASA-rekisteriin (Syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteri).

Aiemmin ilmoitusvelvollisuus koski vai tammen ja pyökin pölylle altistumista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Puupölyn mahdollisesti aiheuttamat haitat pitää ottaa vakavasti” – päivitetystä oppaasta tietoa hallintaan”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat