Kokeile kuukausi maksutta

Vakavia puutteita paloturvallisuudessa – Onnettomuustutkinta paljasti rakennushankkeen hallitsemattomuuden

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi Jyväskylässä 10.7.2020 tapahtuneen senioritalon palon tutkinnan.

Aineelliset vahingot olivat mittavat, Kuva: Hannu Rainamo

Kerrostalokokonaisuuden palo-osastoinneissa ja palokatkoissa oli puutteita. Niiden takia palo pääsi leviämään nopeasti ja laajalle, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen raportti.

Ongelmalliset rakenteet olivat muodostuneet, koska rakennuksen suunnitelmissa, rakentamisen hallinnassa, valvonnassa ja viranomaisviestinnässä oli puutteita.

”Palon laaja leviäminen liittyi pääosin julkisivurakenteisiin. Niitä ei ollut suunniteltu kokonaisuutena ja myös toteutus jäi useiden aliurakoitsijoiden tehtäväksi. Rakennustyön aikana ei tunnistettu piiloon jääviä vaarallisia onteloita eikä palo-osastoinnin ja palokatkojen puutteita”, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi toteaa.

”Suunnittelutyössä sekä suurten työmaiden tarkastusmenettelyissä ja tarkastusasiakirjoissa on tässä parantamisen varaa.”

Palo syttyi parvekkeella. Tulipalo levisi laajalle sen vuoksi, että palavaa materiaalia pääsi putoamaan julkisivun takana olleissa pystyonteloissa alempien kattojen tasalle.

Siellä palo läpäisi puutteelliset osastoinnit ja levisi toisiin katto-onteloihin. Pystyonteloissa oli palava-aineisia pintoja.

Otkes: Tarkastusmenettely paremmaksi

Onnettomuustutkintakeskus antaa raportissa kolme suositusta. Ne liittyvät työmaan tarkastusmenettelyihin ja tarkastusasiakirjaan, rakennusvalvonnan ja pelastusviranomaisen käytäntöihin suurissa rakennushankkeissa sekä pelastuslaitosten johtamisen ja suunnittelun periaatteisiin.

Keskus suosittaa, että Rakennusteollisuus RT ja sen toimialaliitto Talonrakennusteollisuus ry kehittävät työmaan tarkastusmenettelyjä ja tarkastusasiakirjaa paremmin suurelle työmaalle soveltuvaksi.

”Kun tietty asia merkitään tarkastetuksi, taustalla pitää olla todelliset menettelyt, riittävä dokumentointi ja tosiasialliset edellytykset kunnollisiin tarkastuksiin”, raportissa mainitaan.

Lisäksi Otkes suosittaa, että Rakennustarkastusyhdistys ja pelastuslaitosten kumppanuusverkosto selkiyttävät yhdessä rakennusvalvonnan ja pelastusviranomaisen työnjakokäytännöt suurissa rakennushankkeissa.

”Erityisesti tulee tarkistaa menettelyt, miten pidetään erillään rakenneratkaisujen hyväksyntä ja neuvonta, sekä millaisia muutoksia voidaan sallia ilman lisäsuunnittelua.”

Otsikkoa muokattu 20.4.

Otsikkoa muokattu 21.4.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Vakavia puutteita paloturvallisuudessa – Onnettomuustutkinta paljasti rakennushankkeen hallitsemattomuuden”

  1. Kas kun Rakennuslehti edes julkaisi uutisen. Rakennuslehti on vaiennut asiassa kuin muuri. Olihan tiedossa,että kyseessä on ainakin osittain puukerrostalo, koska talo paloi kuin soihtu ja sytytti (puiset) naapuritalot. Mutta puukerrostaloistahan ei saa puhua pahaa eikä niitä edes mainita puisiksi, jos onnettomuus tapahtuu. Kyllä puusta voi tehdä enintään 2-kerroksia taloja, jos välttämättä haluaa, mutta miksi tehdä puinen (kerrostalo) aineesta, joka palaa tai lahoaa tai homehtuu ja on yleensä kerrostalona 10-20% kalliimpi kuin kivitalo?

    1. Näissä taloissa on puusta vain kattorakenteet ja parvekkeiden väliseinät.

      1. Outo ratkaisu. Mutta pienikin määrä puuta palaa kuin soihtu.

  2. Jos tämäkin Betonitalo olisi tehty puukerrostaloissa käytettyjen määräysten mukaisia ratkaisuja niin tuskin olisi edes syttynyt.

  3. Mielenkiintoinen uutinen. Puukerrostalojen osalta vaikeneminen on tosiaan ihmetystä herättävää. Tilanne on vähän niin kuin maskin käytössä koronan aikaan, ensin niistä ei ollut mitään hyötyä, kun saatavuus tyrittiin ja yhtäkkiä niistä tuli aikalailla pakko. Joku voisi olla sitä mieltä, että mädäntynyttä touhua.

  4. Missä on linkki otkes tutkintaraporttiin?

  5. Luettuani tuota raporttia tuli mieleen, mikäköhän on ollut urakkamuotona? Varsinainen suunnittelu on jäänyt lupavaiheeseen ja urakoitsija on hankkinut ne ”parhaat ”ratkaisut kohteeseen.

  6. Tuollaisia rakennuksia on maailma pullollaan, mutta joissain niistä on palokatkot.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat