Kokeile kuukausi maksutta

Useita kiinteistö- ja rakennusalan yrityksiä Nolla tapaturmaa -foorumin kärjessä

Monissa rakennusalan yrityksissä on onnistuttu välttämään poissaoloihin johtaneet tapaturmat kokonaan.

Työturvallisuutta parantaneet työpaikat saivat tunnustusta, kun Nolla tapaturmaa -foorumi myönsi vuosittaiset tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen. Tasoluokituksen sai kaiken kaikkiaan 87 työpaikkaa eri toimialoilta. Näistä 33 työpaikkaa pääsi nollan tapaturman tavoitteeseen vuonna 2020.

”Tänä vuonna tasoluokituksen saaneista 87 työpaikasta 33 saavutti nollan tapaturman tavoitteen. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin”, kertoo VR Groupin riskienhallintajohtaja Anna Melleri kertoo. Hän toimii Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmän puheenjohtajana.

Tasoluokituksen saaneissa on runsaasti myös sellaisia teollisuuden työpaikkoja, joissa tuotanto on pyörinyt normaalisti koronapandemian aikana. Jopa monissa rakennusalan yrityksissä on onnistuttu välttämään poissaoloihin johtaneet tapaturmat kokonaan.

Vuonna 2020 Suomessa sattui työpaikoilla keskimäärin 25 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikoilla vastaava tapaturmataajuuden keskiarvo oli puolestaan 9,2, mikä on vähemmän kuin edellisvuonna.

Tasoluokituksen saaneet työpaikat kertovat esimerkiksi seuraavista toimenpiteistä: Johto käy enemmän turvallisuuskierroksilla, ja työntekijät tekevät työkohtaisia riskienarviointeja. Alihankkijat perehdytetään turvallisuuteen aiempaa paremmin, ja he osallistuvat turvallisuushavaintojen tekemiseen. Lisäksi monilla työpaikoilla palkitaan hyvistä turvallisuusteoista.

Nolla tapaturmaa -foorumiin kuuluu 450 työpaikkaa, ja tasoluokituksen kriteerit on luotu yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa. Tasoluokitukseen vaikuttaa muun muassa työpaikan työtapaturmataajuus ja tapaturmien vakavuus. Lisäksi edellytyksenä on, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.

Foorumin kärjessä ovat seuraavat yritykset aakkosjärjestyksessä (tähdellä merkityt työpaikat pääsivät nollaan tapaturmaan vuonna 2020): Ahlstrom-Munksjö Glassfibre, Karhulan tehdas*, Bosch Rexroth*, Caruna*, Danisco Sweeteners*, David Brown Santasalo Finland, DS Smith, Finland*, Eaton Power Quality, Elenia*,  Gasum-konserni*, Hexion*, Kekkilä*, Kiilto*, Kraton Chemical*,  MeramaTec*, Metso Outotec Finland, Tampereen toimipiste, Neles Finland*, Patria Land*, Prefere Resins Finland*, Radiometer Turku, Rauman Satama*, Roal*, SK Protect*, Solvay Chemicals Finland*, Steris Finn-Aqua Synthomer Finland*,  Tapaturva*, Telinekataja*,  Thales DIS Finland,  Tmi Tiina Lius*, Trinseo Suomi, Hamina*, Ulefos*,  Vakka-Suomen Voima*,  Venator P&A Finland*, VEO ja  Yara Suomi, Siilinjärvi.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Useita kiinteistö- ja rakennusalan yrityksiä Nolla tapaturmaa -foorumin kärjessä”

  1. Valhe, emävalhe, tilasto. Tavoite 0 tapaturmaa on hyvä, mutta tilastot eivät ole luotettavia. Eräänkin kerran oli ison rakennusliikkeen kanssa sovittu, että kaikki lähelle piti – tapauksetkin tilastoidaan. Elementti kaatui. Kukaan ei loukkaantunut mutta tilastoissa tapahtumaa ei näkynyt.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat