Kokeile kuukausi maksutta

Kotitalousvähennyksen korotuksella tuetaan öljylämmityksestä luopumista, jatkossa vähennys saattaa ulottua myös taloyhtiöiden remontteihin

Hallitus linjasi viime viikolla päättyneessä kehysriihessä kotitalousvähennyksen parantamisesta.

Kotitalousvähennyksen ulottamista myös taloyhtiöremontteihin selvitetään. Kuva Liisa Takala.

Kehysriihen päätösten mukaan fossiiliseen energiaan perustuvien lämmitysjärjestelmien korvaamista tuetaan myös veroratkaisuilla. Öljylämmityksestä luopumista tuetaan korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää 2250 eurosta 3500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

Muutos on väliaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–27.

Ensi syksynä käynnistetään selvitys siitä, miten kotitalousvähennystä voitaisi laajentaa myös muihin energiaremontteihin sekä taloyhtiön teettämiin remontteihin.

Lisäksi selvitetään, kuinka kotitalousvähennystä voidaan kehittää niin, että vähennys kannustaa korjauspalveluihin ja korjausremontteihin, pidentää rakennusten ja materiaalien käyttöikää, parantaa energiatehokkuutta tai muulla tavoin tukee kiertotaloutta ja päästöjen vähentämistä.

Selvitys valmistuu helmikuun 2022 loppuun mennessä.

Kotitalousvähennystä ei saa, jos on saanut muuta avustusta vastaavaan työhön.

Hallituksen tavoite on, että Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta tulevien tukien jälkeen muutostyöt voisivat jatkua kotitalousvähennyksen tukemana.

”Kotitalousvähennyksen korotus öljylämmitykesestä luopumiseen on tulossa. Siinä ajatus on, että kun elvytyspaketista rahoitettavat avustukset päättyvät, toimisi kotitalousvähennyksen määräaikainen korotus vastaavana kannustimena. Myös taloyhtiöiden mahdollisuus kotitalousvähennyksen käyttöön selvitetään, sekä korotettu avustus muiden energia- ja korjausremonttien osalta”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Vuoden 2022 alussa voimaan tulevan muutoksen arvioidaan vähentävän verotuottoja noin 8 miljoonaa euroa vuositasolla.

Kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutusten arvioimiseksi budjettiriihen 2021 yhteydessä linjataan kaksivuotisesta kokeilusta, jossa kotitalousvähennyksen kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan merkittävästi, esimerkiksi 2250 eurosta 3500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een, ottaen huomioon vaikutus julkisen talouden tasapainoon.

Järjestöissä ollaan tyytyväisiä

Rakennusteollisuus RT ja LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ovat tyytyväisiä hallituksen päätökseen nostaa kotitalousvähennystä.

”Hallituksen päätös parantaa kotitalousvähennystä oli toivottu ja viisas päätös. Sen myötä yhä useammalla on mahdollisuus tehdä tarvittavia korjaustoimenpiteitä koteihinsa. Korjausrakentamisella voidaan vaikuttaa kotien terveellisyyteen, turvallisuuteen ja asumismukavuuteen sekä vähentää tehokkaasti ilmastopäästöjä ja energiankulutusta”, sanoo LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

Hän vastaa RT:ssä korjausrakentamisesta.

Hallitus aloittaa myös selvityksen, miten kotitalousvähennyksellä voidaan kannustaa korjauspalveluihin ja remontteihin sekä laajentaa muihin energiaremontteihin ja taloyhtiön teettämiin korjauksiin.

Kotitalousvähennyksen parantamisella ja laajentamisella halutaan pidentää rakennusten ja materiaalien käyttöikää, parantaa energiatehokkuutta sekä tukea kiertotaloutta ja päästöjen vähentämistä. RT näkee tärkeänä, että alan toimijat otetaan vahvasti mukaan selvityksen tekoon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kotitalousvähennyksen korotuksella tuetaan öljylämmityksestä luopumista, jatkossa vähennys saattaa ulottua myös taloyhtiöiden remontteihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat