Saarikon debyyttibudjetti tarjoaa lisätukea öljylämmityksestä luopumiseen

Kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

 

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on esitellyt ehdotuksena valtion vuoden 2022 talousarvioksi.

Saarikon ensimmäisen budjettiehdotuksen loppusumma on 63,2 miljardia euroa, mikä on 6,7 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 146 miljardiin euroon, mutta velanotto pienenee vuodelle 2021 budjetoidusta 7,6 miljardia euroa.  Myös verotuottojen ennustetaan nousevan siitä, mitä julkisen talouden suunnitelmassa keväällä arvioitiin.

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa kotitalousvähennyksen kaksivuotinen kokeilu toteutetaan kevään 2021 puoliväli- ja kehysriihessä esillä olleen mallin mukaisesti. Kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

Myös öljylämmityksen korvaamisen osalta kotitalousvähennystä korotetaan vastaavasti vuosille 2022–27.

Talousarvioesitykseen sisältyy Suomen kestävän kasvun ohjelman määrärahoja ja valtuuksia yhteensä yli miljardin euron edestä. Määrärahoja suunnataan muun muassa vihreän siirtymää edistäviin investointeihin, TKI-toimintaan sekä työllisyyden edistämiseen.

Veropohjaan tiivistyksiä

Parafiinisen dieselin verotuen ja energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen pienentämisiä jatketaan vuonna 2022, kuten aikaisemmin on päätetty.

Veropohjien tiivistämistä jatketaan pienentämällä asuntoluottojen korkojen verovähennysoikeutta aikaisemmin päätetyn mukaisesti. Kestävää kehitystä edistetään alentamalla vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa (85 eurolla kuukaudessa) ja tarkistamalla hybridiautojen verotusarvoja. Lisäksi kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavat lämpöpumput ja konesalit sekä kierrätysteollisuus siirretään sähköveroluokkaan II.

Turpeen verottoman käytön rajaa korotetaan 10 000 megawattituntiin. Muutos koskee kaikkia laitoksia. Lisäksi säädetään turpeen lattiahintamekanismista.

Väylämaksun puolitusta jatketaan. Julkisilta infrastruktuurihankkeilta poistetaan korkojen vähentämistä koskevat rajoitukset.

Lopulliset linjaukset tehdään hallituksen budjettiriihessä 7.-8. syyskuuta.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Saarikon debyyttibudjetti tarjoaa lisätukea öljylämmityksestä luopumiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat