Kokeile kuukausi maksutta

Betolarin innovaatio vähentää betonin raaka-aineiden hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia

Materiaaliteknologiayritys Betolar on kehittänyt Geoprime-ratkaisun, joka korvaa betonissa olevan sementin hyödyntämällä teollisia sivuvirtoja.

Geoprime-ratkaisun raaka-aineena käytetään jo terästuotannon sivuvirtana syntyvää kuonaa ja energian tuotannossa syntyvää kivihiilen lentotuhkaa. Betolar tutkii myös vaihtoehtoisia betoninvalmistuksessa käytettäviä materiaaleja, jotka syntyvät muilla globaaleilla teollisuudenaloilla, kuten sellu- ja paperiteollisuudessa, kaivosteollisuudessa ja metsäteollisuudessa.

Betolarin materiaaliteknologian asiantuntijat ovat viimeisen neljän vuoden aikana tehneet intensiivistä tutkimus- ja kehitystyötä hyödyntämällä yhtiön omaa tekoälyyn perustuvaa alustaa. Sen avulla on analysoitu yli 400 erilaista teollisuuden sivuvirtamateriaalia. Betolarin ratkaisut auttavat prosessiteollisuutta löytämään käyttötarkoituksen teollisuuden sivuvirroille, jotka muuten päätyisivät kaatopaikoille.

Betoninvalmistusprosessissa käytettyjen raaka-aineita korvaaminen voi johtaa jopa 80 prosenttia pienempiin hiilidioksidipäästöihin raaka-aineiden osalta verrattuna perinteiseen, sementin käyttöön perustuvaan betonin valmistukseen. Raaka-aineiden osuus perinteisen betonituotteen päästöistä voi olla jopa yli 80 prosenttia sen valmistusvaiheen päästöistä. Tulokset ilmenevät Vahanen Environmentin juuri valmistuneesta tutkimuksesta.

Geoprime-ratkaisussa betoninvalmistusreseptit on optimoitu varmistamaan betonin lujuudenkehitystä ja työstöominaisuuksia. Betonivalmistajat kaikkialla maailmassa voivat saada reseptiikan käyttöönsä lisenssien kautta. Geoprime voidaan ottaa käyttöön tuotantoprosesseihin ilman merkittäviä investointeja.

”Vielä kaksi vuotta sitten meitä tultiin tapaamaan velvollisuudentunteesta, mutta viime aikoina olemme saaneet todistaa valtavaa betoninvalmistuksen ja rakentamisen murrosta. Se on syntynyt sijoittajien sitoumuksista hiilineutraaliuteen sekä ESG-vastuullisuusdatan läpinäkyvyyteen kohdistuvista paineista. Nyt asiakkaat ovatkin äärimmäisen kiinnostuneita kuulemaan, mitä meillä on tarjottavana”, Betolarin toimitusjohtaja Matti Löppönen sanoo tiedotteessa.

YK:n kansainvälisen resurssipaneelin entisen puheenjohtajan ja edullista asumista Intiassa tarjoavan yrityksen Taran perustajan Ashok Khoslan mielestä murros vastaa toimialatasolla autoteollisuuden siirtymää sähköautojen valmistukseen.

”Rakennusalalla on paineita tehostaa toimintaansa ja tehdä osansa vähähiilisen tulevaisuuden eteen. Sementti on huomattava hiilidioksidipäästöjen tuottaja betoninvalmistuksessa, mutta näin ei tarvitsisi olla. Betolarin käänteentekevät uudet innovaatiot ovat paikallisia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja – ja vieläpä edullisia. Teemme yhteistyötä mullistaaksemme talonrakennusteknologian ja -tavan”, Khosla sanoo.

Vuonna 2016 perustetun Betolarin tiimiä tukevat merkittävät pääomasijoittajat, kuten Ajanta, Entrada, Taaleri, Voima Ventures ja Valve Ventures.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betolarin innovaatio vähentää betonin raaka-aineiden hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat