Eliel Saarisen jugendlinna muuntuu vaativassa remontissa asunnoiksi Helsingin Munkkiniemessä – Tarkoista suunnitelmista huolimatta työmaalla joudutaan soveltamaan paljon

Vaativien korjaushankkeiden kustannukset tuppaavat menemään isossa osassa kohteita pitkiksi. Munkkiniemen kadetti on esimerkki käyttötarkoituksen muutoksesta, jossa riskeihin huolellisesti varautumalla vältyttiin isommilta yllättäviltä kustannuksilta. Koronapandemiaan ei kuitenkaan osattu varautua.

Parvekkeita on rakennettu suojeltuun julkisivuun alkuperäisten parvekkeiden tyyliin. Niiden hyväksyttäminen vaati monta asemakaavan viitesuunnitelmien kierrosta. (Kuva: Liisa Takala)
Historiallisesti arvokas, Eliel Saarisen reilut sata vuotta sitten Helsingin Munkkiniemeen suunnittelema Munkkiniemen kadetti edustaa tyyliltään keskieurooppalaista jugend-klassismia. Rakennus ehti toimia vain muutaman vuoden alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan pensionaattina ennen ajautumistaan konkurssiin, jonka jälkeen se lunastettiin valtiolle ja muutettiin Kadettikouluksi, missä käytössä se toimi vuoteen 1940 asti. Sen jälkeen siitä tehtiin Ilmavoimien esikunta, kunnes 1970-luvun puolivälistä lähtien rakennus on ollut valtion koulutuskäytössä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Eliel Saarisen jugendlinna muuntuu vaativassa remontissa asunnoiksi Helsingin Munkkiniemessä – Tarkoista suunnitelmista huolimatta työmaalla joudutaan soveltamaan paljon”

Viimeisimmät näkökulmat