Kokeile kuukausi maksutta

VTT: Uusi teknologia mahdollistaa lähes päästöttömän sementtitehtaan

VTT kehitti uutta teknologiaa yhdessä yrityskumppaniensa kanssa.

Kuvassa on kalkkia. Kuva: Vesa Kippola

VTT on kehittänyt tiedotteen mukaan yhdessä yrityskumppaneiden kanssa ratkaisun sementin ja poltetun kalkin valmistuksen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Sementin pääraaka-aine on kalkkikivi. Poltettua kalkkia tarvitaan valtavia määriä myös muun muassa sellu- ja terästeollisuudessa.

Sementin ja poltetun kalkin valmistuksessa päästöjä syntyy kahdesta syystä. Valmistus tapahtuu nykyisin polttamalla yli tuhannen asteen lämpötilassa, mistä aiheutuu päästöjä ilmakehään. Kalkkikiven sisältämä karbonaatti hajoaa prosessissa hiilidioksidiksi ja kalkiksi.

Polttoprosessien korvaaminen sähköön perustuvilla ratkaisuilla ja päästöttömän sähköntuotannon huomattava lisääminen on tehokas keino hillitä ilmastonmuutosta, sanoo Decarbonate-hankkeen projektipäällikkö, johtava tutkija Eemeli Tsupari VTT:ltä.

”Tällä teknologialla kalkkikivestä irtoava hiilidioksidi saadaan puhtaana talteen, ja se voidaan varastoida tai hyödyntää esimerkiksi vähäpäästöisten tuotteiden valmistukseen.”

Tällä tavalla voidaan VTT:n mukaan päästä lähelle hiilidioksidipäästötöntä sementtitehdasta. Tämän mahdollistaa kaasutiivis sähkökuumenteinen rumpu-uuni.

VTT:n vetämässä hankkeessa ovat mukana muun muassa Finnsementti, Nordkalk ja UPM.

Koeuunilla käyttöä asfalttiteollisuudessa?

Projektissa rakennettiin tutkimuslaitteeksi 12 metrin pituinen sähkökuumenteinen rumpu-uuni. VTT testaa sitä sementin raakajauheen esikalsinointiin sekä poltetun kalkin ja sellutehtailla tarvittavan meesan tuotantoon yhdessä yrityspartnereiden kanssa.

Koeuunille voisi VTT:n mukaan olla käyttöä myös muiden teollisuuden alojen päästöjen vähennystyössä, esimerkiksi akku- ja asfalttiteollisuudessa.

EU:ssa päästökauppa ohjaa teollisuutta päästöjen vähentämiseen. Päästöoikeuden nykyisellä hintatasolla jokainen vältetty hiilidioksiditonni tarkoittaa yrityksille 60 euron säästöä.

Keskikokoiselle sementtitehtaalle esimerkiksi kolmanneksen päästövähennys tarkoittaisi tiedotteen mukaan useiden miljoonien eurojen säästöjä vuositasolla.

Hiilineutraalius uudella teknologialla

Finnsementin ympäristöpäällikkö Ulla Leveelahti kertoo, että yrityksen strategia tähtää hiilineutraalisuuteen. Se on saavutettavissa vain uudella teknologialla.

”Fossiilisen energian osuuden minimointi ja hiilidioksidin talteenotto tulevat olemaan olennainen osa sementtiteollisuuden tulevaisuutta.”

Finnsementti oli myös mukana hankkeessa, jossa selvitettiin mahdollisuutta rakentaa synteettisten polttoaineiden pilottituotantolaitos. Tuotannossa hyödynnettäisiin yrityksen Lappeenrannan tehtaan sementintuotannosta vapautuvaa hiilidioksidia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VTT: Uusi teknologia mahdollistaa lähes päästöttömän sementtitehtaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat