Kokeile kuukausi maksutta

Arkta urakoi koulun ja päiväkodin yhdistävän rakennuksen Helsinkiin – taustalla suunnittelukilpailu

Helsingin Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipisteen ja Kuninkaantammen päiväkodin uudisrakennus sai rakennusluvan torstaina 9. joulukuuta. Työmaan aitaaminen on jo aloitettu ja seuraavaksi käynnistetään puiden kaato.

Helsingin Kannelmäkeen ensi syksynä valmistuva Kuninkaantammen koulu on Innovarchin suunnittelua. Kuva: Innovarch

Puiden kaadon jälkeen poistetaan pintamaat. Koulun ja päiväkodin toiminnan suunnitellaan alkavan talossa syyslukukaudella 2023.

Kuninkaantammen koulun ja päiväkodin rakentaa Arkta Rakennuskultti. Helsingin kaupunkiympäristön toimiala rakennuttaa kohteen. Pääsuunnittelija on Vepe Erikkilä Innovarchista, ja vastaava rakennussuunnittelija on arkkitehti Paul Thynell Arkkitehtitoimisto Opuksesta.

Hankkeen taustalla on suunnittelukilpailu, jonka Arkta Rakennuskultin vetämän ryhmän ehdotus ”Camelot” voitti marraskuussa 2020.

Koulun ja päiväkodin tilat sijoittuvat kolmeen toisiinsa liittyvään kaksikerroksiseen siipeen. Rakennus asettuu Kuninkaantammen aukion yhteyteen, ja sillä on selkeä julkisen rakennuksen ilme.

Rakennuksen sävy- ja materiaalimaailma on kuitenkin luonnonläheinen, jotta rakennus liittyisi luontevasti yhteen sekä naapuritalojen että osittain luonnonmukaiseksi jäävän metsäisen ja väljän piha-alueen kanssa. Asukkaiden vapaa-ajankäyttöön koulun ja päiväkodin toiminta-aikojen ulkopuolella osoitettavat tilat ovat helposti saavutettavissa suoraan pääsisäänkäynnin yhteydessä.

Rakennuksesta tulee energiatehokas. Osa lämmön- ja sähköntuotannosta tuotetaan paikallisesti maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla. Viherkatto estää lämmön karkaamista ja helpottaa hulevesien hallitsemista.

Uudisrakennukseen sijoittuvat peruskoulun luokat 1−4, esikoulu sekä päiväkoti. Koulun tilat mitoitetaan 250 oppilaalle ja varhaiskasvatuksen tilat noin 210 lapselle. Rakennus tulee olemaan myös noin 80 hengen työpaikka. Tiloissa järjestetään myös aamu- ja iltapäivätoimintaa sekä kerhoja.

Koulun opetuksessa painotetaan ilmaisutaitoa, mikä on huomioitu tilojen suunnittelussa. Koulun ja päiväkodin sisäänkäynnit sijoittuvat rakennuksessa omien siipiensä päätyihin, joista on luontevat yhteydet omille piha-alueille. Päiväkodin piha asettuu rakennuksen itäpuolelle ja koulun piha etelään ja tontin keskivaiheille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arkta urakoi koulun ja päiväkodin yhdistävän rakennuksen Helsinkiin – taustalla suunnittelukilpailu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat