Kokeile kuukausi maksutta

Stuk antoi luvan käynnistää Olkiluodon kolmosyksikön reaktorin

Säteilyturvakeskus (Stuk) on 16. joulukuuta antanut Teollisuuden Voimalle (TVO) antanut kriittisyys- ja pientehokoeluvan.

Kuva: Sami Kero / HS

Käytännössä lupa tarkoittaa sitä, että TVO voi käynnistää ydinreaktion ensimmäistä kertaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosyksikön (OL3) reaktorissa.

Luvassa Stuk toteaa, että kriittisyyden ja pientehokokeiden edellytykset täyttyvät ja ennen ensikriittisyyttä tehdyt käyttöönottokokeet osoittavat, että laitos toimii suunnitellulla tavalla. Käyttöönottokokeisiin kuuluvat myös muutostöiden jälkeen tehdyt uusintatestit.

Ennen reaktorin kriittiseksi tekemistä Stuk toteaa laitospaikalla vielä käynnistysvalmiuden. Siinä yhteydessä Stuk tarkastaa, että kriittisyys- ja pientehokoelupapäätöksessä esitetyt avoimet asiat ovat kunnossa.

Stuk valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa. TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain. Tehon nostoon yli viiden prosentin reaktorin täydestä tehosta TVO tarvitsee Stukin luvan, samoin kuin tehon nostoon yli 30 ja 60 prosentin.

Oppia kuumakokeista

TVO aloitti OL3:n polttoaineen latauksen maaliskuussa. Stuk seurasi latauksen aloittamista ja sen kulkua Olkiluodossa. Stuk myös tarkasti latausta seuranneiden kuumakokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi tärkeimpiä kokeita Olkiluodossa.

Kuumakokeiden aikana TVO pystyi esimerkiksi varmistamaan, että ongelmia aiheuttanut paineistimen yhdyslinjan värähtely on saatu riittävän pieneksi yhdyslinjaan lisättyjen vaimentimien avulla.

Projektipäällikkö Essi Vanhanen Säteilyturvakeskuksesta kertoo tiedotteessa, että laitoksen käyttöönotto on ollut oppimisen paikka kaikille siihen osallistuneille.

TVO selvitti koekäytössä eteen tulleet poikkeukselliset tapahtumat ja teki merkittävimmistä tapahtumista tutkinnat. Stuk seurasi koekäyttöjen etenemistä, ongelmien selvittelyä ja tarkasti merkittävimmät muutostyösuunnitelmat sekä teki tarvittavat tarkastukset korjattuihin ja muutettuihin kohteisiin.

Laitoksen ydinteknisen käyttöönottovaiheen jälkeen alkaa laitoksen säännöllinen sähköntuotanto ja kaupallinen käyttö. TVO:n julkaiseman aikataulun mukaan tämän on määrä alkaa kesäkuussa 2022.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Stuk antoi luvan käynnistää Olkiluodon kolmosyksikön reaktorin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat