Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto kasvoi vinhaa vauhtia marraskuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa Tilastokeskuksen mukaan 11,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kuva: Pentti Vänskä
Kuuntele juttu

Rakentamisen myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi 8,4 prosenttia vuodessa.

Rakentamisen alatoimialojen liikevaihdot kasvoivat marraskuussa melko tasaisesti. Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 11,6 prosenttia ja myynnin määrä 9,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 8,6 prosenttia vuotta aiemmasta, mutta toimialan myynnin määrä laski kuitenkin 3,5 prosenttia. Myynnin määrän liikevaihtoa heikomman kehityksen selittää maarakennusalan hintojen nousu marraskuussa. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi 12,4 prosenttia ja myynnin määrä 10,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat marraskuussa myös edelliskuuhun verrattuna. Alan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi marraskuussa 1,1 prosenttia lokakuuhun verrattuna ja kausitasoitettu myynnin määrä 0,8 prosenttia.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto kasvoi vinhaa vauhtia marraskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat