Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto jatkoi voimakasta kasvuaan syyskuussa – raju kustannusnousu paisutti etenkin maa- ja vesirakentamisen liikevaihtoa

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 8,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Rakentamisen liikevaihdon vuosimuutos on kasvanut joka kuukausi huhtikuusta lähtien.

Kuva: Juha Salminen
Kuuntele juttu

Liikevaihto kasvoi kaikilla rakentamisen toimialoilla kasvun ollessa vahvinta maa- ja vesirakentamisessa, jossa kasvua kertyi 11,1 prosenttia vuotta aiemmasta. Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 9,1 prosenttia ja talonrakentamisen 6,4 prosenttia.

Koska rakennuskustannusten nousu on ollut erittäin voimakasta, myynnin määrän kasvu ei ole ollut aivan yhtä voimakasta kuin liikevaihdon. Koko rakennusalan myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi 6,0 prosenttia.

Erityisesti kustannusnousu rokotti maa- ja vesirakentamista, jonka myynnin määrä kasvoi vain 2,0 prosenttia vuodessa. Erikoistuneen rakennustoiminnan myynnin määrä kasvoi 7,8 prosenttia vuoden takaisesta ja talonrakentamisen myynnin määrä 5,2 prosenttia.

Kun verrataan lukuja kuukausitasolla, niin rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi syyskuussa 0,5 prosenttia elokuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä puolestaan kasvoi 0,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto jatkoi voimakasta kasvuaan syyskuussa – raju kustannusnousu paisutti etenkin maa- ja vesirakentamisen liikevaihtoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat