Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihdon kasvuvauhti hiipui helmikuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2022 helmikuussa 12,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Kuva: Kalle Koponen / HS
Kuuntele juttu

Liikevaihdon vuotuinen kasvuvauhti hidastui helmikuussa jonkin verran edeltävistä kuukausista. Tammikuussa vuosimuutos oli 14,5, joulukuussa 12,7 ja marraskuussa 12,4 prosenttia.

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon kuukausimuutos oli puolestaan ennakkotietojen mukaan helmikuussa 0,1 prosenttia miinuksella tammikuuhun verrattuna. Tammikuussa liikevaihto nousi 2,0 prosenttia, joulukuussa laski 0,1 prosenttia ja marraskuussa nousi 1,9 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihdon kasvuvauhti hiipui helmikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat