Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Neljännes suomalaisista ei tiedä, onko heidän taloyhtiöllään lainaa

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan reilu neljännes vastaajista (27 %) ei osaa kertoa, onko heidän pääasiallisen asuntonsa taloyhtiöllä lainaa.

Kuva: Anne Kurki

Niistä, jotka puolestaan tietävät taloyhtiöllä olevan lainaa, lähes puolet (46 %) ei tiedä, onko taloyhtiö varautunut millään tavalla korkojen nousuun.

Tällä hetkellä nousupaineita kohdistuu niin rahoitusvastikkeisiin kuin hoitovastikkeisiinkin.

Nordean taloyhtiöistä vastaavan johtajan Maiju Hinnon mukaan tutkimuksen tulos on hieman huolestuttava etenkin nyt, kun korot ovat nousseet.

”Taloyhtiölaina on verrattavissa yrityslainaan, joten ehdot ja joustavuus ovat paljon tiukempia yksittäisen osakkaan näkökulmasta kuin henkilökohtaisessa asuntolainassa. Siltikin henkilökohtaisia asuntolainoja suojataan korkojen nousua vastaan huomattavasti enemmän kuin taloyhtiölainoja. Tuntuu, ettei mahdollista korkojen nousun vaikutusta omaan lompakkoon oteta niin hyvin huomioon, kun kyse on taloyhtiölainasta”, Hinno sanoo Nordean tiedotteessa.

Taloyhtiölainan mahdollinen koron nousu näkyy osakkaalle konkreettisesti hänen maksamassaan rahoitusvastikkeessa, joka on osa yhtiövastiketta. Korkosuoja toisi paitsi turvaa korkojen nousua vastaan, myös lisäisi taloyhtiön budjetin ennustettavuutta.

”Kiinnostus taloyhtiölainojen korkosuojaukseen on kasvanut selvästi viime vuodesta. Käymmekin nyt jatkuvasti keskusteluita isännöitsijöiden kanssa mahdollisuuksista suojata taloyhtiön lainaa korkojen nousua vastaan”, Hinno sanoo.

Energian kallistuminenkin nostaa vastikkeita

Korkojen nousun lisäksi osakkaan kukkaroa kurittaa erityisesti sodan takia alkanut energian kallistuminen. Se näkyy taloyhtiössä asuvien hoitovastikkeissa.

Taloyhtiön energiaremontin avulla energiatehokkuus kasvaisi ja energian käytöstä aiheutuvat kulut pienenisivät.

”Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita rahoittamaan energiatehokkuushankkeita vihreällä lainarahoituksella. Remontoiminen ja taloyhtiöstä huolen pitäminen riittävän ajoissa on mitä parhainta riskienhallintaa”, Hinno sanoo.

Kyselytutkimuksen toteutti Nordealle internetpaneelina Kantar TNS 10.11.-16.11.2021 välisenä aikana, ja siihen vastasi 1033 suomalaista, jotka olivat 18–79-vuotiasta. Nordea kuitenkin tiedotti tutkimuksen tuloksista vasta nyt.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysely: Neljännes suomalaisista ei tiedä, onko heidän taloyhtiöllään lainaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat