Kokeile kuukausi maksutta

Helsinkiin rakennettiin asukkaiden mielestä liian matalia huoneita – Valituksesta ei hyötyä

Liian matalasta huonekorkeudesta käynnistyi pitkä valitusprosessi, jota käsiteltiin joulukuussa hallinto-oikeudessa. Osakkeenomistajien valitus kaatui lopulta tekniseen seikkaan.

Osa Herttoniemeen viime vuonna valmistuneen kerrostalon asunnoista on asukkaiden mukaan liian matalia.

Liian matalasta huonekorkeudesta käynnistyi pitkä valitusprosessi, jota käsiteltiin joulukuun puolivälissä hallinto-oikeudessa. Osakkeenomistajien valitus ei menestynyt.

Usean Herttoniemen Läkkiseppä -nimisen asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat valittivat hallinto-oikeuteen siitä, että Helsingin kaupungin rakennusvalvonta oli päästänyt talon läpi loppukatselmuksesta marraskuussa 2022.


Lue lisää:
Herttoniemen matalista huoneista tehtiin valitus hallinto-oikeuteen – ”Viranomaisen tulkinta on ilmeisen virheellinen”

Vielä syyskuussa kaupungilta arvioitiin, ettei rakennukselle voida myöntää käyttöönottolupaa, mikäli ”toteutus ei ole lakien ja asetuksien mukainen”.

Valittajien mukaan lopputarkastuksen suorittanut tarkastusinsinööri oli hyväksyvässä loppulausunnossaan sallinut rakentajan poiketa rakentamismääräyksistä.

17-kerroksisessa tornitalossa on yhteensä 147 huoneistoa. Kaikki asunnot myyntiin ennen talon valmistumista, ja esimerkiksi yksiön neliöhinta oli noin 8 500 euroa.

Asukkaat ilmaisivat rakennuttajalle, JM Suomelle, tyytymättömyytensä jo ennen talon valmistumista. Reklamoijien joukossa oli niin asuntosijoittajia kuin asukasosakkaita.

Osassa asunnoista joissain huoneissa huonekorkeus saattoi olla paikoitellen vain noin 2,3 metriä, kun ympäristöministeriön asetuksen mukaan huonekorkeus saa alittaa 2,5 metriä ”vain vähäiseltä osin”.

Lue lisää: Helsinkiläisessä uudiskohteessa kiista liian matalista huoneista – Ikkunoita ei saa auki, jos verhotangot asentaa paikoilleen

Rakennuttajan, JM Suomen, mukaan syynä normaalia matalampiin huonekorkeuksiin oli ilmanvaihtokanavien kookkaat koteloinnit.

Hallinto-oikeudessa osa asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajista vaati, että että hyväksytty loppukatselmus kumotaan.

He halusivat, että rakennuttaja velvoitetaan korjaamaan huonekorkeuteen liittyvät epäkohdat ja virheet sakon uhalla kuukauden kuluessa.

Valittajat pitivät päätöstä rakennusluvan vastaisina, koska rakennuttajalle ei ollut myönnetty poikkeusta lainmukaisista huonekorkeuksista.

Valitusta ei tutkittu hallinto-oikeudessa lainkaan korjaamisvaatimusten osalta tai siltä osin, että rakennuttajan tulisi hankkia asiantuntijalausunto huonealasta ja huonekorkeudesta ennen loppukatselmusta.

Muilta osin valitus hylättiin teknisen syyn vuoksi: Hallinto-oikeuden mukaan tarkastusinsinöörin loppukatselmuspöytäkirja ei ole sellainen päätösasiakirja, johon voisi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella tai valituksella.

Asukkaat voivat vielä hakea muutosta korkeimman hallinto-oikeuden kautta, mikäli heille myönnetään valituslupa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinkiin rakennettiin asukkaiden mielestä liian matalia huoneita – Valituksesta ei hyötyä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat