Epävarmuus ja hitaus ovat myrkkyä rakennushankkeille

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kaavoitusta ja rakennuslupien käsittelyä on moitittu hitaaksi. Pohjoismaisen kiinteistösijoitusyhtiön NREP:n suomalaisosakas Jani Nokkanen totesi Ylen haastattelussa (10.1.), että ”Ruotsissa ja Tanskassa kaavoitus pystytään hoitamaan noin vuodessa, ja täällä Suomessa se kestää noin kaksi vuotta ja mahdolliset valitukset päälle”.

Nokkasen mukaan Suomessa jää saamatta jopa satojen miljoonien eurojen ulkomaiset sijoitukset, koska kaavoitus on hidasta ja siihen sisältyy epävarmuuksia.

Kun rakentaminen käy nyt ennätystahtia, esimerkiksi rakennuslupien käsittely on ruuhkautunut entisestään ja suurissa kaupungeissa työntekijät ovat joutuneet venymään. Vantaalla kaupunki laittoi ennen joulua resurssipulaan vedoten peräti lapun luukulle. Uusia rakennuslupia käsitellään vasta nyt alkuvuodesta. Samalla rakennuslupien käsittelyajat ovat vähintään tuplaantumassa normaalista kahdesta kuukaudesta.

Rakennusvalvontojen taakkaa lisäsi loppuvuonna ympäristöministeriön uusien rakentamismääräysten valmistuminen monelta osin vasta lähellä vuodenvaihteen määräaikaa. Rakentajat ovat mitä ilmeisimmin hakeneet lupia varmuuden vuoksi kiihtyvällä tahdilla loppuvuonna, kun uusien määräysten lopullisesta muodosta ei ollut tarkkaa tietoa.

Määräysmuutokset ovat tyypillinen esimerkki epävarmuuksista, jotka ovat myrkkyä kaikille investoinneille. Kun rahat laitetaan kiinni, on hyvä tietää, mitä on edessä. Samalla tavalla käsittelyaikojen hitaus tai vuosien valitusrumba voivat olla kohtalokkaita hankkeille.

Kaavoituksen ja rakennuslupien hitaudet on sinällään mahdollista ratkaista organisaatioita kehittämällä ja henkilökuntaa lisäämällä – se voisi olla monelle kaupungille kilpailuvaltti.

Sen sijaan valituksista johtuvaa epävarmuutta on vaikeampi ratkaista, sillä demokratiaan kuuluu mahdollisuus kyseenalaistaa päätökset. Se on merkittävä arvo, joten välillä rakentajat joutuvat nielemään hidastelusta kumpuavan kiukun. Tietysti olisi hyvä toisinaan pohtia, onko järjestelmä kaikilta osin toimiva ja reilu. Tai ainakin hakea keinoja valitusten ripeään käsittelyyn.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Epävarmuus ja hitaus ovat myrkkyä rakennushankkeille”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi