Kokeile kuukausi maksutta

Hyvää ja huonoa kannustusta rakennustyömailla

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Mikä juuri nyt on ajankohtaista rakentamisessa? Se on helppo hahmottaa, kun lukee Rakennuslehden juttuja rakennusalan kilpailujen finalisteista ja voittajista. Jutut löytyvät 12.10. ilmestyneestä printtilehdestä ja verkkosivuilta esimerkiksi täältä ja täältä.

Vuoden työmaa -palkinnon pokkasi YIT:n jättimäinen Tripla. Se on hieno hanke ja samalla mainio ajankuva nousukauden huipennusta elävälle rakennusalalle – kokoluokasta kertoo sekin, että se on kaikkien aikojen suurin työmaa tässä Rakennuslehden perinteisessä kilpailussa.

Tripla on esimerkki myös digitalisaation etenemisestä. Kaikki suunnittelu on tehty mallintamalla, ja digitaalisia työkaluja on käytetty monipuolisesti.

Myös toisen kilpailun eli Rakentamisen laatuteon finalisteissa näkyvät nousevat trendit, esimerkiksi uudenlaiset tekemisen mallit. Allianssit, Big roomit ja yhteistyön korostaminen vilahtelivat taajaan myös tämän kilpailun finalistien töissä ja puheissa.

Laatutekopalkinnot menivät sekä perinteiselle osaamiselle että innovoinnille, jossa digitaalisuus on monen uuden asian mahdollistaja. Vaikka lähestymiskulmat ovat palkituilla erilaiset, sekä kirvesmies Olli Salonen että tehdaspäällikkö Miro Harjumäki korostavat yhtä tämän ajan keskeistä puheenaihetta rakentamisessa: ylpeyttä omasta työstä ja sitä kautta laadun tekemistä.

Kilpailujen ulkopuolella maailma näyttää välillä aivan toisenlaiselta. Siitä kertoo esimerkiksi viime viikkojen keskustelu urakkasopimuksista. Aliurakoitsijat sanovat isojen rakennusliikkeiden kiristäneen vaatimuksia yli alan vakiintuneiden sopimusehtojen. Aliurakoitsijoiden mielestä alalla haetaan heiltä vain halvinta hintaa ja työmailla työtä johdetaan sen jälkeen sopimussanktioilla, jotta lopputulokseen varmasti päästään. Monet aliurakoitsijat kuvaavat tätä kyykyttämiseksi.

Kun kilpailut nostavat esille hyviä uusia toimintatapoja, yhteistyötä ja laadukkaita onnistumisia, viestit urakkasopimusten ehdoista istuvat huonosti tähän kehitykseen. Tulevaisuuden tie rakentamisessakin on yhteistyön lisääminen. Esimerkiksi sanktioiminen voi tuoda taloudellisia onnistumisia lyhyellä ajalla, mutta oikea kehittyminen vaatii luottamuksen ilmapiiriä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Hyvää ja huonoa kannustusta rakennustyömailla”

  1. Taitaa olla kaikenlaiset ”dosentit” lue konsultit asialla.

  2. On helppo yhtyä Ollin ja Miron korostukseen ”ylpeyttä omasta työstä ja sitä kautta laadun tekemisestä”. On vain vääjäämätön tosi asia, että liian moni diplomi-insinööri ja insinööri haluaa tänä päivänä olla se innovatiivinen digidagi ja tehdä jotain ”suurta ja kehittynyttä” alalla. Sana kumisaapas tai betonivalu saa näillä taiteilijoilla oksennuksen lentämään. Varsinainen ammattitaito on kuitenkin edelleen ja vielä pitkään käsin tehdyssä työssä ja sen ymmärtämisessä ja sitä ei Googlesta opi ymmärtämään. Tämä koskee työmaiden lisäksi myös suunnittelua, konsultointia jne. Jos käytäntöä ei osata, puhutaan rakentamisen huonosta laadusta vielä pitkän aikaa. Käytännön ymmärtäminen ja osaaminen on harventunut alalla liian pitkän aikaa, eikä yleinen talouden hyvä tilanne ole tuonut tilanteeseen helpotusta, juuri siitä syystä, että kaikki haluavat olla pikkutakki päällä. Laskukaudelle on rakennusalalla huutava tarve.

    Mitä kannustukseen tulee, olisi enemmän kuin tärkeää kannustaa ja arvostaa todellista ammattitaitoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/