Aliurakoitsijat kysytään halvimmilla hinnoilla ja niitä johdetaan sanktioilla

Jokainen itselleen rakennuttava haluaa valita hankkeeseensa osaavimmat tekijät luotettavaksi tiedettyjen joukosta. Muille rakennettaessa parempaa bisnestä on kuitenkin saatu, kun on kysytty halvimmat tekijät mahdollisimman isosta joukosta ja pidetty kovilla sanktioilla huoli, että vaatimuksiin päästään.

Allianssiurakoita johdetaan bonuksilla eikä sanktioilla. Paljon yleisempi tapa rakennustyömailla on, että halvimmalla hinnalla maailmalta haalitulle aliurakoitsijalle lyödään eteen pitkä lista sanktioista eli jokainen puute ja rike vähennetään urakkahinnasta. Kuva: Seppo Mölsä
Lvis- eli tate-urakoitsijat ovat valittaneet, että rakentaminen on muuttunut aliurakoitsijoiden kyykyttämiseksi, jossa yhteisesti sovituilla pelisäännöillä ei ole arvoa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Aliurakoitsijat kysytään halvimmilla hinnoilla ja niitä johdetaan sanktioilla”

  1. Myös ulkomaalaiset rakennusmiehet ovat ammattilaisia. En ymmärrä edes alihankkijoista puhumista. Mieluummin puhuisin erikoisurakoitsijoista.

    Olen itse rakennusalalta siirtynyt yrityskonsultiksi ja asiakkainani oli alkuun suuria (YIT, NCC jne) ja viime vuosina on ollut ja on edelleen lukuisia rakennusalan pieniä urakointiliikkeitä.

    Esimerkiksi Rakennusvire Oy:n yrittäjän Esko Luoma-Halkolan kokemus ja osaaminen vaatívista juolkisivuremonteista ylittää kenen tahansa suomalaisen julksivuremonttisuunnittelijan tai rakennuttajan tai pääurakoitsijan osaamisen. Eskoa silti kuuntelevat vain valistuneimmat tilaajat.

    Rakentamisen johtamismallit ovat vääränlaisia, kun projekteissa ei tajuta, että se ”aliurakoitsija” onkin ERIKOISURAKOITSIJA. Allianssimalleja opetimme TTKK:ssa jo 30 vuotta sitten.

    Erkki J. Anttila, TkT ( RTA, ARK), KTM