On kova työ innostaa nuoria rakennusalalle

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tuoreen tutkimuksen mukaan rakennusalan ammatillinen koulutus vetää kehnoiten siellä, missä rakennetaan eniten. Kun suurin osa rakentamisesta tapahtuu Helsingin, Tampereen ja Turun kultaisessa kolmiossa, opiskelijoiden saaminen alan opintojen pariin on juuri siellä suhteellisesti vaikeinta.

Asia selviää tutkimuksesta, jonka Rakennusteollisuus RT teetti Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksella. Siinä kartoitettiin rakennusalan ammatilliseen koulutukseen hakeutumista, opintojen keskeyttämistä sekä rakennusalan opiskelijoiden työllistymisodotuksia ja työelämään liittyviä arvostuksia.

Työttömyystilastot osoittavat, että rakennusalan työntekijöiden työttömyysaste on korkein niillä Suomen alueilla, joilla rakennetaan vähiten. Se on tietysti luonnollista, mutta kertoo myös siitä, että etelän rakennustyömaat eivät houkuttele kaikkia alan ammattilaisia.

Alalla on siis selvä kohtaanto-ongelma: tekijät ovat eri paikassa kuin tehtävät työt. Rakennemuutosta ei helpota esimerkiksi kohtuuhintaisen asumisen puute, jolloin muutto kaupunkiseudulle ei tunnu houkuttelevalta. Tästäkin syystä alan koulutukseen pitäisi saada lisää opiskelijoita kasvukeskuksissa.

Rakentamisella on siis hankaluuksia saada nuoria kiinnostumaan alasta. Tekemistä on paljon, sillä julkinen kuva ei helli rakentamista eikä alaa nähdä kovinkaan modernina. Yhtä hokkuspokkuskonstia ei varmastikaan ole, vaan muutos vaatii pitkällistä työtä, joka kertoo rakennusalan kiinnostavuudesta ja monipuolisuudesta.

Toisaalta rakennusalan pitää myös vastata huutoonsa. Koko rakentamisen ketjun – niin pienten kuin suurtenkin tekijöiden – on osoitettava, että ala tarjoaa kiinnostavaa tekemistä ja että se toimii vastuullisesti kaikissa käänteissä.

Yksi askel nuorten innostamisessa on käsillä juuri nyt. Toivottavasti mahdollisimman monet yritykset pystyvät tarjoamaan kesätöitä rakentamisessa. Se on nuorille kurkistus rakennusalalle ja työnantajille näytön paikka, millaista työtä on tarjolla ja miten alalla toimitaan. Hyvä kokemus voi tuoda alalle hyvän tekijän.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “On kova työ innostaa nuoria rakennusalalle”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat