Kokeile kuukausi maksutta

Vastuu periaatteessa ja käytännössä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Jos yritysten yleistyneitä vastuullisuussuunnitelmia seuraa, rakennusalalla monen asian pitäisi olla hyvässä kunnossa. Ainakin periaatteessa. Käytännössä näin ei vielä valitettavasti aina ole.

Tuore esimerkki ongelmista on lähetettyjen työntekijöiden asema. Kyse on EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevista työntekijöistä, jotka ulkomainen yritys on lähettänyt työskentelemään suomalaisilla työmailla. Työntekijät voivat työskennellä Suomessa EU-lähtömaan työluvalla.

Rakennusliitto kertoi muutama viikko sitten helsinkiläistyömaasta, jolla työskenteli liiton tarkastuskäynnin perusteella seitsemän valkovenäläistä muuraria ilman lainmukaista työnteko-oikeutta. Samanlainen tilanne paljastui myös kuopiolaiselta työmaalta.

Lähetettyjen työntekijöiden asema on usein havaittu ongelmalliseksi. Tilastojen ja tutkimustiedon perusteella he ovat muita työmailla työskenteleviä alttiimpia heikommille työehdoille, hyväksikäytölle ja ylipäätään harmaan talouden välikappaleiksi. Kun työntekijällä ei ole tietoa suomalaisen työelämän säännöistä tai omasta työ- ja oleskeluluvasta, hän altistuu hyväksikäytölle – varsinkin, kun usein edessä on myös kielimuuri.

Kun Rakennusliiton selvitys julkistettiin, ensin YIT ja pian perässä Consti ja SRV kertoivat täsmentävänsä lähetettyjä työntekijöitä koskevia käytäntöjään. YIT kertoi, että heiltä edellytetään lokakuun alusta lähtien urakka- ja aliurakkasopimuksissa Suomen myöntämää oleskelulupaa ja siihen liittyvää työnteko-oikeutta.

Samalla YIT kutsui rakennusalan toimijat mukaan ”talkoisiin, uudistamaan ja ottamaan käyttöön toimintatapoja, joilla jokaisen työntekijän oikeudenmukainen kohtelu voidaan taata”. YIT:n kutsu kannattaa kuulla koko rakennusalalla.

Rakennusalasta on vuosien varrella muotoutunut monimutkainen ja erittäin kansainvälinen urakoiden ja aliurakoiden kokonaisuus, jonka hallinta on hyvin vaativaa – usein kuulee sanottavan, että ison työmaan työntekijäkokonaisuuden hallitseminen on liki mahdotonta. Niin ei tietystikään pitäisi olla.

Isojen rakennusyhtiöiden avaus on hyvä askel oikeaan suuntaan. Vastuullisuus on paitsi sanoja ja ohjelmia myös ennen kaikkea tekoja. Ja toisin päin: ilman tekoja vastuullisuusohjelmat ovat sanahelinää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vastuu periaatteessa ja käytännössä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/