Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kaupungin työmaalta löytyi laittomia muurareita, samoin kävi myös Kuopiossa

Helsinkiläiseltä koulutyömaalta löytyi useita työnteko-oikeudettomia työntekijöitä.

Eurot näyttävät edelleen olevan välillä tärkeämpää rakennustyömailla kuin lain noudattaminen. Kuva: Rio Gandara / HS

Lauttasaaren ala-asteen peruskorjaustyömaalta löytyi Rakennusliiton toimitsijoiden tarkastuskäynnillä seitsemän työnteko-oikeudetonta valkovenäläistä muuraria, Rakennusliitto tiedottaa.

Työmaan pääurakoitsija on Consti Korjausrakentaminen oy.

”Yhteensä työmaalla oli noin 80 työntekijää, joista työnteko-oikeudettomia oli siis lähes 10 prosenttia”, Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström kertoo.

Tilalle joustavampi urakoitsija

Työmaalla alun perin urakoinut muurausyritys kertoi Malmströmille, että työmaan olosuhteet eivät mahdollistaneet urakan aloittamista aikataulun mukaan. Urakka vaihtui tuntitöihin, ja pian nekin piti keskeyttää.

Sitten muurausurakoitsija vaihdettiin toiseen, pääurakoitsijan mukaan joustavampaan.

Uusi muurausurakoitsija, SB Rakennus Oy, toi työmaalle virolaiset aliurakoitsijansa Extension Oü:n ja Sunlight Grupp Oü:n. Rakennusliiton toimisijat tekivät työmaalle tarkastuskäynnin maanantaina 13.9., koska saman urakoitsijan aliurakoitsijoilla oli ollut epäselvyyksiä työnteko-oikeuksien kanssa myös aiemmin.

Tarkastuskäynnillä Lauttasaaren ala-asteen työmaalta löytyikin seitsemän valkovenäläistä muuraria, joilla ei ollut työnteko-oikeutta. Heillä oli viisumit Viroon, mutta niiden voimassaoloaika ei antanut oikeutta työskennellä Suomessa.

Rakennuslehti on uutisoinut aiemmin laittomasta työskentelystä Suomessa. Laittomasti työskenteleviä ukrainalaisia kierrätetään Suomeen Viron kautta

Pääurakoitsija ja rakennuttaja ovat vastuussa

Laki vaatii pääurakoitsijalta ulkomaalaisten työntekijöiden työlupien tarkistamista, kun työntekijä on ulkomaalaisen yrityksen palveluksessa. Rakennuttajalla – tässä tapauksessa Helsingin kaupungilla – on oma vastuunsa siitä, että tämä toteutuu.

Sekä Rakennusliitto että työnantajajärjestö Rakennusteollisuus RT suosittelevat työlupien tarkistamista myös suomalaisten yritysten palveluksessa olevilta ulkomaalaisilta harmaan talouden torjumiseksi.

”Pääurakoitsijalla on siellä koko ajan henkilö, joka perehdyttää työmaalle ja tarkistaa paperit. Usein se on valitettavasti henkilö, jonka osaamistaso ei riitä monimutkaisten työlupa-asioiden selvittämiseen”, Malmström selittää.

Kuopiossakin tehtiin töitä ilman lupaa

Rakennusliiton toimitsijat ilmoittivat Lauttasaaren työnteko-oikeudettomista työntekijöistä heti aluehallintovirastoon. Seuraavaksi Avi tekee tarkastuskäynnin työmaalle, mutta pääkaupunkiseudulla se tapahtuu vasta viikon tai parin päästä ilmoituksesta. Silloin ulkomaalaiset työntekijät eivät enää ole työmaalla, vaan tarkastus tehdään papereista.

Malmström lähetti tiedon ongelmista myös Rakennusliiton pääluottamusmiehille. Sen jälkeen kuopiolaiselta julkisen rakentamisen työmaalta löytyikin SB Rakennus Oy:n aliurakoitsijan Extension Oü:n työntekijä, jolla ei myöskään ollut työnteko-oikeutta.

Avi ja poliisi kävivät poistamassa työntekijän työmaalta.

”Eri puolilla suomea aluehallintovirastoilla on erilaiset resurssit”, Malmström kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin kaupungin työmaalta löytyi laittomia muurareita, samoin kävi myös Kuopiossa”

  1. Nämä rakennusalan työlupa-asiat pitää antaa ennakkoon viranomaisille selvitettäväksi. Rakennusliikkeet ovat joutuneet tekemään vuosikaudet poliisin työtä. Yksinkertaisesti annetaan työlupakortti työntekijälle, joka oikeuttaa työskentelemään Suomessa. Nykyään työluvat ovat kaikenmaailman byrokraattien vaativien epämääräisten säännösten alla, jota he eivät itsekään tiedä miten mikäkin asia tulkitaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat