Kokeile kuukausi maksutta

SOK ei jarruttele Venäjällä

Finanssikriisi ei hidasta SOK:n etenemistä Venäjällä. Yhtiö on avannut tänä vuonna jo kaksi uutta hotellia Pietarissa ja yksi odottaa lopullista viranomaistarkastusta. Lisäksi uusiakin hotellihankkeita on jo suunnitteilla. Myös kaksi Prismaa on avattu tänä vuonna Pietarissa ja kolmas on rakenteilla. Kaikkiaan yhtiöllä on suunnitteilla 15-20 uutta Prisma-myymälää Pietariin ja Leningradin Oblastiin.

Finanssikriisi ei hidasta SOK:n etenemistä Venäjällä. Yhtiö on avannut tänä vuonna jo kaksi uutta hotellia Pietarissa ja yksi odottaa lopullista viranomaistarkastusta. Lisäksi uusiakin hotellihankkeita on jo suunnitteilla. Myös kaksi Prismaa on avattu tänä vuonna Pietarissa ja kolmas on rakenteilla. Kaikkiaan yhtiöllä on suunnitteilla 15-20 uutta Prisma-myymälää Pietariin ja Leningradin Oblastiin.

Pietarin Vasilin saaren 8-linjan kadulle noussut bisnesluokan hotelli Sokos Vasiljevski odottaa lopullista viranomaistarkastusta. Viime tammikuussa Vasilin saarella aloitti viiden tähden spa-hotelli Holiday Club St. Petersburg, kesäkuussa Moskovski prospektin varrella sijaitsevassa Olympia-puistossa avasi ovensa Sokos Olympic Garden – hotelli. Suunnittelu on menossa ja neuvotteluja käydään kolmesta uudesta hotellihankkeesta.

Sokos hotellien Pietarin yhtiön ja SOK Holding Oy:n toimitusjohtaja Juhani Järvenpää muistuttaa, että hotelliprojektien lupaprosessi, suunnitteluvaihe ja rakentaminen vievät kaksi ja puoli vuotta ”Pahin lama on silloin jo ohi.” Taantumalla on pikemminkin myönteinen vaikutus.

”Meille tämä suhdannetilanne tietää sitä, että viime vuosina monessa tapauksessa täysin perusteettomasti nousseet hinnat asettuvat oikealle tasolle.”

Varsinkin venäläisten kilpailijoiden yleinen huolen aihe rahoitus ei ole SOK:lle ongelma. Vasilin saaren Holiday Clubin omistava investointiyhtiö London & Regional Properties (L&GP) sijoittaa hankkeeseen 52 ja SOK 8 miljoonaa euroa. Ruotsalaisen JBG:n urakoima Sokos Olympic Garden on 32 miljoonan euron investointi. Siitä 25 miljoonaa maksoi norjalainen investointiyhtiö Wenaas A/S ja Sokoel sijoitti loput rahat viimeistelyyn sekä sisustukseen.

Pietarilaisen Irbis-rakennusliikkeen urakoiman Sokos-Hotel Vasiljevskin 40 miljoonan investoinnista on hotellin rakennuttajan eli virolaisen Manutent-yhtiön osuus 35 miljoonaa euroa. Sokotelin omat investoinnit sisustukseen ovat viisi miljoonaa.

Lähimmän kuuden vuoden aikana Sokotel aikoo rakentaa Pietariin vielä viisi Sokos-hotellia. Niiden toteuttamiseen tarvitaan 35 miljoonaa omaa rahaa, 150 miljoonaa on tarkoitus saada sijoittajilta.

”Sijoittajan valinta on aina tapauskohtainen, mutta JBG:n kanssa jatketaan yhteistyötä”, kertoo Järvenpää.

Prismojen vyöry Pietarissa

Prisma-ketjun rakentaminen Pietariin etenee vielä vauhdikkaammin. Ensimmäinen Prisma-Superstore avattiin kesällä Nevskin varrelle. Toinen venäläisen Adamant-yhtiön uuteen Karelia-liikekeskukseen Pietarin ja Toksovon välisen tien varrelle sijoittuva noin 8 500 neliömetrin suuruinen Prisma-hypermarket on juuri avattu. Kolmannen rakentaminen on jo käynnissä.

Suunnitteilla on 15-20 uutta Prisma-myymälää Pietariin ja Leningradin Oblastiin. Niistä suuri osa on vuokrakohteita, mutta tavoitteena on myös rakentaa omia kiinteistöjä. Kolmesta Prisma-hankkeesta on tehty jo sopimukset, joten SOK Retail Oy:n toimitusjohtaja Vesa Punnonen on tyytyväinen.

”Meillä menee oikein mukavasti. Taantuma ei ole uhka niille, jotka eivät toimi velkarahalla.”

SOK:lle on tarjottu sellaisia tontteja ja rakennuksia, jotka eivät olleet saatavilla tai joista pyydettiin kovaa hintaa.

”Kriisin myötä urakoitsijan löytyy helpommin ja hintataso on paikasta sekä kohteesta riippuen tippunut jopa 30 prosenttia.”

Uusi suunnitelma on Sokos-hotellien ja Prisma-myymälöiden yhdistäminen samaan kiinteistöön. Taantuma on nopeuttanut neuvotteluja yksityisen tahon kanssa Pietarin keskustassa sijaitsevasta tontista, jolle on suunniteltu rakennettavaksi 50 000 kerrosneliön ja 70 miljoonan arvoinen liikekeskus. Siihen kuuluu Sokos-hotelli ja Prisma Superstore sekä ravintola. Kehitteillä on muitakin vastaavia kohteita.

SOK-Retailia eivät Venäjän muut alueet kiinnosta. Kaikki resurssit keskitetään Pietariin, jossa on Suomen verran asukkaita.

”Siinä meille riittää nieltävää pitkäksi aikaa”, Punnonen naurahtaa.

Keskon Venäjän suunnitelmista voit lukea tämän viikon Rakennuslehdestä. 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SOK ei jarruttele Venäjällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat