Kokeile kuukausi maksutta

Kainuun Rajavartioston alueen arkkitehtikilpailu ratkaistu

Senaatti-kiinteistöjen ja Kajaanin kaupungin yhdessä järjestämän Kainuun rajavartioston aluetta koskevan arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläisen suunnittelutoimisto Kirsti Sivén ja Asko Takala Arkkitehdit Oy:n suunnitelma ”Paraatipaikat”.

Senaatti-kiinteistöjen ja Kajaanin kaupungin yhdessä järjestämän Kainuun rajavartioston aluetta koskevan arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläisen suunnittelutoimisto Kirsti Sivén ja Asko Takala Arkkitehdit Oy:n suunnitelma "Paraatipaikat".

Palkintolautakunta perusteli voittajan valintaa esimerkiksi sillä, että ”Paraatipaikat” on kokonaisuudeltaan varma ja määrätietoinen. Rakenteeseen on raadin mukaan onnistuneesti sijoitettu useita huippukohtia ja kaupunkimaisia elementtejä, kuten kadun päätenäkymiä, aukioita ja porttiaiheita. Suunnitelmassa rakennukset on sijoitettu alueelle niin, että alueen puistomainen ilme säilyy.

Voittaneessa suunnitelmassa suurin osa rajavartioston vanhoista rakennuksista säästetään. Kirsi Sivénin mukaan jo olemassa olevien rakennusten säilyttäminen oli heidän suunnitelmansa lähtökohta.

”Sehän on aika mielenkiintoistakin miettiä, mitä niistä vanhoista rakennuksista saisi irti. Kierrätyshän on päivän teema ja kyllä se rakennuksissa on erittäin arvokas juttu. Minusta kaikkein hauskinta oli tuottaa ideoita tuohon isoon kasarmirakennukseen, joka nyt on tyhjillään. Se oli kuin luotu palveluasumisen ja palvelukeskuksen tarpeisiin, koska siellä oli valmiiksi ne palvelutkin eli suuri ruokasali ja laitoskeittiö”, Sivén kertoo.

Lisäksi Kajaanin keskustan tuntumassa olevalle alueelle on suunniteltu muun muassa kerrostaloja, rivitaloja ja paritaloja. Rajalähiön aluetta on suunnitelmassa täydennetty varovaisesti kerros- ja rivitaloilla. Rinnekoulun alueelle taas on suunniteltu pientaloalue. Rajavartioston, Rajalähiön ja Rinnekoulun alueelle on suunnitelmassa rakentumassa noin 700 uutta asuntoa.

Suunnitelma on myös taloudellisesti tehokas, sillä suuri rakennusmäärä on saatu suunniteltua suhteessa niukkaan katuverkkoon. Palkintolautakunta arvosti suunnitelmassa myös sitä, että alue voidaan rakentaa kokonaiskuvan häiriintymättä vaikka yksi rakennus kerrallaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kainuun Rajavartioston alueen arkkitehtikilpailu ratkaistu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat