Kokeile kuukausi maksutta

TS: Rakennusalan harmaa talous rehottaa – tarkastajia uhkailtu

Toimet harmaan talouden kitkemiseksi rakennusalalla ovat täysin riittämättömiä, kirjoittaa Turun Sanomat. Lehden mukaan alan asiantuntijat pitävät erityisesti tilaajavastuulakia epäonnistuneena. Tilaajavastuulain mukaan työn tilaajan pitäisi varmistaa, että sopimuskumppanin firman ja työntekijöiden paperit ovat kunnossa.

Toimet harmaan talouden kitkemiseksi rakennusalalla ovat täysin riittämättömiä, kirjoittaa Turun Sanomat. Lehden mukaan alan asiantuntijat pitävät erityisesti tilaajavastuulakia epäonnistuneena. Tilaajavastuulain mukaan työn tilaajan pitäisi varmistaa, että sopimuskumppanin firman ja työntekijöiden paperit ovat kunnossa.

Rakennusliitto yrittää omalta osaltaan valvoa lain toteutumista, mutta sitä vaikeuttaa virkailijoiden kohtaama uhkailu. Turun Sanomien haastattelemien Rakennusliiton työntekijöiden mukaan rakennusyritysten taustalla toimii jopa etsintäkuulutettuja ammattirikollisia.

Rakennusliiton ja Rakennusteollisuus ry:n mielestä rakennusalan harmaan talouden isoin ongelma ovat ulkomaalaiset alihankintayritykset, jotka eivät maksa veroja lainkaan. Esimerkiksi Virossa rekisteröityneen alihankintayrityksen ja sen työntekijöiden ei tarvitse olla ensimmäiseen puoleen vuoteen verovelvollisia Suomessa. Kun puoli vuotta on kulunut, otetaan pöytälaatikosta toinen yritys esiin.

Valvojien mukaan lain valvontaan ei ole riittävästi resursseja. Lisäksi rangaistukset tilaajavastuun laiminlyönnistä ovat liian pieniä.

Turun Sanomien uutinen aiheesta löytyy tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “TS: Rakennusalan harmaa talous rehottaa – tarkastajia uhkailtu”

  1. Miksi Kokoomus ja RKP haluavat tämän toiminnan jatkuvan ja leviävän? Miksi pääministeri pitää rikollisten puolta? Miksi rikollisten kiinnijäämisen riski on olematon ja rangaistukset minimaalisia? Miksi Kataista ja Wallinia ei kiinnosta 500 miljoonan veromenetykset vuosittain? Miksi Suomessa saa ketjuttaa aliurakoitsijat ilman minkäänlaista vastuuta tai valvontaa? Miksi ulkomainen rakennusfirma saa toimia Suomessa 1/2 vuotta verovapaasti? Miksi monet yrittäjät edelleen luulevat Kokoomuksen pitävän heidän puolta, antavat heille äänensä ja jotkut jopa tukevat heitä rahallisesti?

  2. Vastaus Eskolle:
    Koska yhteiskunta ja suurin osa ihmisistä hyötyy pimeästä rakennustyöstä. Teetettävän rakennustyön määrä on suurempi, mutta byrokratiaan (verotukseen yms.) kuluvat rahamäärät pienempiä.

    Mikäli kaikki rakennustyöt tehtäisiin kiltisti verot maksaen, jäisi monet hankkeet tekemättä rahapuutteen vuoksi. Lisäksi julkisen sektorin menot olisivat hieman korkeampia, koska paperinpyöritystä on enemmän.

    Tämä ei tietenkään tarkoita, että pimeän työn tekeminen ja teettäminen olisi hyväksyttävää.

    1. Väitän että rakennusalan harmaasta taloudesta ei hyödy kuin pimeiden firmojen vetäjät. Asiakkaalle jää käsiin laadultaan epämääräinen tuote, jolla ei ole takuuta. Työntekijöille tulee kyllä hiukan rahaa, mutta esim. eläke ei kerry.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat