Kokeile kuukausi maksutta

Pintaurakoitsijat: Epärehelliset yrittäjät painavat hinnat luonnottoman alas

Pintaurakoitsijat ry on syvästi huolissaan talousrikollisuuden ja harmaan talouden voimistuneesta otteesta rakennuksilla. Epärehelliset yrittäjät painavat koko alan hintoja luonnottoman alhaiselle tasolle. Esimerkiksi maalaustöissä kilpailu aliurakoista on selvästi kiristynyt varsinkin Etelä-Suomessa, jossa markkinoille on tullut myös paljon ulkomaisia toimijoita.

Pintaurakoitsijat ry on syvästi huolissaan talousrikollisuuden ja harmaan talouden voimistuneesta otteesta rakennuksilla. Epärehelliset yrittäjät painavat koko alan hintoja luonnottoman alhaiselle tasolle. Esimerkiksi maalaustöissä kilpailu aliurakoista on selvästi kiristynyt varsinkin Etelä-Suomessa, jossa markkinoille on tullut myös paljon ulkomaisia toimijoita.

”Viranomaisten resurssit työmaatarkastuksiin ovat puutteelliset ja valtiovallan toimenpiteet kovin, kovin verkkaisia. Valvontaan tarvitaan huomattavasti lisää tehoa”, Pintaurakoitsijoiden toimitusjohtaja Juha Helmijoki toteaa.

Aliurakointi on tehokkaan ja laadukkaan rakentamisen perusedellytys. Kun valitaan asiansa osaava aliurakoitsija, jolla on ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökunta, lopputuloksena on todennäköisesti oikein ja laadukkaasti toteutettu kohde. Väärinkäytettynä syntyy kuitenkin helposti turhia kustannuksia sekä huonolaatuinen lopputulos. Helmijoen mielestä hinta on nykyisin tilaajille aivan liian hallitseva valintakriteeri.

”Näennäisesti halpa hankintahinta ajaa kokonaistaloudellisuuden edelle. Aliurakointiyrityksen ammatilliselle ja taloudelliselle osaamiselle ei panna riittävästi painoa. Urakointiketjun tuotannonohjaus saatetaan laiminlyödä ja sitä yritetään hoitaa sopimuskikkailulla. Lisäksi jotkut aliurakoitsijat eivät halua, osaa tai uskalla reklamoida huonoista työmaaolosuhteista”, Helmijoki sanoo.

Ammattiylpeyden palauttamiseksi Helmijoki ehdottaa, että uusien asuntojen kaupan yhteydessä tulisi toimittaa asunnon ostajalle selvitys siitä, mitkä yritykset ja työntekijät ovat tehneet myytävän asunnon.

”Nostaisiko ammattiylpeys päätään jos asuntopapereiden mukana tulisi tieto tekijöistä? Nythän sitä ei tiedä välttämättä kukaan, ei edes pääurakoitsija. Paranisiko tilanne, jos esimerkiksi asunnon ostaja saisi tiedot siitä, ketkä ovat tehneet kodin, johon ostaja on sijoittanut pääosan varallisuudestaan? Samat tiedot saisi myös verottaja käyttöönsä. Jos tiedot osoittautuisivat paikkansapitämättömiksi, pitenisi takuuaika myös kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Parantaisiko tämä asuntotuotannon laatua ja toisiko se osaaville aliurakoitsijoille heille kuuluvan aseman tuotantoketjussa?”

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Pintaurakoitsijat: Epärehelliset yrittäjät painavat hinnat luonnottoman alas”

 1. tässähän on hieno ajatus,
  Ammattiylpeyden palauttamiseksi Helmijoki ehdottaa, että uusien asuntojen kaupan yhteydessä tulisi toimittaa asunnon ostajalle selvitys siitä, mitkä yritykset ja työntekijät ovat tehneet myytävän asunnon.
  Kyllä ostajaa hieman epäilyttäisi, kun rakentajista ei muuta tietoa ja dokumentointia ole, kuin joku Igor ja Slavo ne tais olla.

 2. Toisaalta asuminen halpenisi, jos alettaisiin tekemään kaikki pimeesti. Ison firman pomo maksais inssien liksat pääkonttorin vessassa, kirvesmiehet ja aliurakoitsijat sais tilinsä paikallisessa kuppilassa. Asunnon osakekirjat vaihdettaisiin soramontulla kassilliseen kahdenkympin seteleitä jne.
  Oltais niinkun samalla viivalla kaikki, Iigorit.

 3. Ihmetellä täytyy, miksi asunnot ovat niin pirun kalliita, jos työt teetetään ulkolaisilla orjatyön hinnalla.

 4. ”Toisaalta asuminen halpenisi, jos alettaisiin tekemään kaikki pimeesti. Ison firman pomo maksais inssien liksat pääkonttorin vessassa, kirvesmiehet ja aliurakoitsijat sais tilinsä paikallisessa kuppilassa. Asunnon osakekirjat vaihdettaisiin soramontulla kassilliseen kahdenkympin seteleitä jne.
  Oltais niinkun samalla viivalla kaikki, Iigorit.”

  Ei se asunnon hinta mihinkään halpenisi, vaikka kaikki rakentajat olisivat ilmaiseksi töissä, ja elementtitehtaankin väki tukityöllistettyjä, ja muut tavarat olisi haalittu konkurssipesistä.
  Tällä tarkoitan pääkaupunkiseutua, ja muita kasvukeskuksia, tuotantokustannuksilla ei ole merkitystä tuotteen myyntihintaan

 5. Vai että tuotantokustannuksilla ei ole vaikutusta asuntojen myyntihintaan? Olen vahvasti eri mieltä asiasta. Jo pelkästään tonttimaan arvo vaikuttaa suuresti neliöhintoihin.

  Jos tuotantokustannukset eivät vaikuta asuntojen myyntihintoihin, miksi meillä Suomessa on asunnoissa eri neliöhinnat?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat