Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäinen käynnistää tehostamisohjelman – kansainvälisistä toiminnoista oma toimialansa

Lemminkäinen on täsmentänyt strategiaansa. Yhtiö siirtää liiketoimintojensa painopistettä parempaa kannattavuutta tuottaviin segmentteihin ja käynnistää samalla tehostamisohjelman kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Tarkat suunnitelmat tehostamistoimista eivät ole vielä valmiit, mutta toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo henkilöstövähennysten olevan mahdollisia. Kasvua yhtiö puolestaan hakee kansainvälisistä toiminnoista ja muodostaa niistä uuden, neljännen toimialan.

Lemminkäinen on täsmentänyt strategiaansa. Yhtiö siirtää liiketoimintojensa painopistettä parempaa kannattavuutta tuottaviin segmentteihin ja käynnistää samalla tehostamisohjelman kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Tarkat suunnitelmat tehostamistoimista eivät ole vielä valmiit, mutta toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo henkilöstövähennysten olevan mahdollisia. Kasvua yhtiö puolestaan hakee kansainvälisistä toiminnoista ja muodostaa niistä uuden, neljännen toimialan.

image

Lemminkäinen vauhdittaa kannattavuuskehitystä tehostamisohjelmalla, jonka tavoitteena ovat vuositasolla 50 miljoonan euron kustannussäästöt vuoden 2013 jälkeen. Lemminkäisen arvion mukaan noin puolet säästöistä toteutuu jo vuonna 2012. Tehostamisohjelma koskee yhtiön kaikkia toimintoja.

”Vaikka tilauskantamme on hyvällä tasolla, emme ole kannattavuuteemme tyytyväisiä. Myös yleisen taloudellisen tilanteen epävarmuus on lisääntynyt. Tehokkuutta haetaan kehittämällä omaa toimintaamme ja karsimalla kustannuksia. Arvioimme muun muassa johtamisen ja hallinnon rakenteiden keventämistä. Hankintojen tehostamisella on merkittävä rooli. Tarkemmat suunnitelmat valmistuvat vuoden 2011 loppuun mennessä. Henkilöstövaikutuksilta valitettavasti tuskin voidaan välttyä”, Kohtamäki toteaa.

Kasvua ulkomailta

Lemminkäinen hakee kasvua kansainvälisistä toiminnoista. Pietarin asuntorakentamisessa tavoitteena on aloittaa vuosittain noin 1 000 asunnon rakentaminen. Norjan, Tanskan ja Ruotsin infrarakentamisessa tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa noin 100 miljoonalla eurolla vuosina 2012-2013. Päällystystoiminnan ohella Lemminkäinen hakee kasvua infrarakentamisen erikoisurakoinnista, jossa yhtiö on saavuttanut hyvän kilpailuaseman muun muassa kallio- ja pohjarakentamisen kasvavilla pohjoismaisilla markkinoilla. Kasvua vauhditetaan tarvittaessa yrityskaupoilla.

Lemminkäinen muodostaa kansainvälisistä toiminnoista erillisen toimialan vuoden 2012 alusta alkaen. Tämän uuden toimialan johtoon siirtyy ensi vuoden alusta yhtiön infrarakentaminen-toimialaa nykyisin vetävä, konsernin johtoryhmän jäsen, diplomi-insinööri Henrik Eklund. Vastaavasti Eklundin tilalle infrarakentamisen johtoon astuu diplomi-insinööri, eMBA Harri Kailasalo, joka tällä hetkellä toimii infrarakentamisen toimialan liiketoimintajohtajana. Samalla Kailasalo nousee konsernin johtoryhmään.

Suomen ohella Lemminkäisen päämarkkina-alueita ovat Venäjän lähialueet, muut Pohjoismaat ja Baltian maat.

”Kansainvälinen toiminta muodostaa noin kolmanneksen Lemminkäisen liikevaihdosta ja näemme suurimman kasvupotentiaalin Suomen ulkopuolella. Tavoitteemme on, että lähivuosina kansainvälisten toimintojen osuus on noin 40 prosenttia liikevaihdostamme. Esimerkiksi Skandinavian infrarakentamisessa liikevaihtomme on kasvanut noin 100 miljoonaa euroa marraskuussa 2009 julkistetun strategian jälkeen. Toimialamuutoksella on tarkoitus ottaa nämä kasvavat markkinat entistä paremmin huomioon johtamisessa ja toimintojen kehittämisessä”, Kohtamäki sanoo.

Lisää omaperustaista tuotantoa

Suomen toiminnoissa Lemminkäinen keskittyy erityisesti kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Talonrakentamisessa tavoitteena on kasvattaa omaperustaisen tuotannon osuutta yli 50 prosenttiin (n. 25 % vuonna 2010) ja vahvistaa Lemminkäisen markkinaosuutta asuntorakentamisessa. Talotekniikan huolto- ja ylläpitopalveluita vahvistetaan. Tavoitteena on nostaa palveluliiketoiminnan osuus talotekniikka-toimialan liikevaihdosta noin 50 prosenttiin (n. 30 % vuonna 2010).

Uuden kansainvälisten toimintojen toimialan muodostamisen myötä muuttuvat myös kahden johtajan toimenkuvat. Talonrakentamisen toimialajohtaja ja konsernin johtoryhmän jäsen, diplomi-insinööri Jukka Terhonen vastaa vuoden 2012 alusta alkaen talonrakentamisen Suomen toiminnoista ja talotekniikka-toimialan johtaja ja konsernin johtoryhmän jäsen, kauppatieteiden maisteri Marcus Karsten Suomen talotekniikka-liiketoiminnoista.

Vuoden 2011 ohjeistus ja strategiset tavoitteet ennallaan

Vaikka Lemminkäinen näkee yleisen taloudellisen epävarmuuden lisääntyneen, yhtiö pitää aiemman ohjeistuksensa muuttumattomana. Lemminkäinen arvioi, että vuonna 2011 sen liikevaihto kasvaa ja tulos ennen veroja on selvästi parempi kuin vuonna 2010.

Lisäksi Lemminkäinen on vahvistanut aiemmat taloudelliset tavoitetasot vuonna 2013 päättyvälle strategiakaudelle:

  • yli 18 prosentin sijoitetun pääoman tuotto
  • omavaraisuusaste vähintään 35 prosenttia
  • liikevaihdon kasvu keskimäärin 10 prosenttia.

Osingonjakopolitiikka säilyy ennallaan ja tavoitteena on jakaa osakkeenomistajille osinkoina vähintään 40 prosenttia tilikauden tuloksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Lemminkäinen käynnistää tehostamisohjelman – kansainvälisistä toiminnoista oma toimialansa”

  1. PEAB lienee kiinnostunut Lemminkäisen Venäjän osaamisesta ja kilpailun vähentämisestä muissa Pohjoismaissa.Ja Henrikin äidinkielihän on Ruotsi.Hyvä alku laajemmalle muutokselle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat