LähiTapiola odottaa asuntojen hintoihin tilapäistä vaihtelua

LähiTapiola ei usko asuntojen hintojen nousevan merkittävästi lähiaikoina. Tuoreessa suhdannekatsauksessaan finanssitalo perustelee näkemystään sillä, että talouden suhdanne ja työllisyysnäkymät aiheuttavat epävarmuutta myös asuntomarkkinoille. Ailahtelut kuluttajien luottamuksessa ja korkojen verovähennysoikeuden leikkaaminen saattavat aiheuttaa asuntojen hintoihin tilapäistä heilahtelua, vaikka keskipitkällä aikavälillä hinnat jatkanevat nousuaan erityisesti kasvukeskuksissa.

LähiTapiola ei usko asuntojen hintojen nousevan merkittävästi lähiaikoina. Tuoreessa suhdannekatsauksessaan finanssitalo perustelee näkemystään sillä, että talouden suhdanne ja työllisyysnäkymät aiheuttavat epävarmuutta myös asuntomarkkinoille. Ailahtelut kuluttajien luottamuksessa ja korkojen verovähennysoikeuden leikkaaminen saattavat aiheuttaa asuntojen hintoihin tilapäistä heilahtelua, vaikka keskipitkällä aikavälillä hinnat jatkanevat nousuaan erityisesti kasvukeskuksissa.

image

Huoneistokeskuksen mukaan asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet pääkaupunkiseudulla entisestään, mikä johtuu asunnon ostajien ja myyjien näkemyseroista asuntojen hinnoissa.

”Nykyisessä markkinatilanteessa on hyvätkin puolensa. Tuntuu että realismi on palannut asuntomarkkinoille, sillä asuntoa vaihdetaan enemmän tarpeen määrittämänä, asuntolaina mitoitetaan paremmin maksukyvyn mukaan ja asunnonoston riskejä arvioidaan realistisemmin kuin aikaisemmin”,  salkunhoitaja Ilmo Jäntti LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta toteaa.

Vuokrakatto tullut vastaan joillakin alueilla

Asuntojen vuokrat ovat olleet nousussa vielä alkuvuonna. Tilastokeskuksen tietojen mukaan asuntojen vuokrien vuosinousu oli vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä 3,6 prosenttia.

Vaikka kiinteistöjen hoitokustannusten jatkuva nousu luo edelleen painetta vuokrien nousulle, Raklin keväällä teettämän vuokra-asuntobarometrin mukaan yhä harvempi asiantuntija uskoo enää vuokrien nousevan merkittävästi. Joidenkin arvioiden mukaan nousun uskotaan lieventyvän jopa Helsingin pienissä asunnoissa.

”Vuokramarkkinoilla on havaittu eri alueilla psykologisia hintakattoja, joiden ylittävät vuokrapyynnöt pidentävät merkittävästi vuokrausaikaa ja lisäävät vaihtuvuutta. Tämä osoittaa että joillain alueilla vuokrapyynnöt ovat jo ylittämässä maksukyvyn rajoja”, Jäntti sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LähiTapiola odottaa asuntojen hintoihin tilapäistä vaihtelua”

Vastaa