Uusien asuntojen kauppa ja aloitukset jatkuivat huipputasolla

Ei taloustaantuma eikä edes varainsiirtoveron korotus ole hyydyttänyt uusien asuntojen markkinaa, sillä asuntokauppa ja aloitukset ovat jatkuneet tammi-toukokuussa huipputasolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Ei taloustaantuma eikä edes varainsiirtoveron korotus ole hyydyttänyt uusien asuntojen markkinaa, sillä asuntokauppa ja aloitukset ovat jatkuneet tammi-toukokuussa huipputasolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

image

Uusien asuntojen kauppatahtia kuvastaa se, että edellisen kerran neljässä kuukaudessa tehtiin nykyistä enemmän kauppoja vuonna 2005. Koko 2000-luvun huippuvauhdista jäätiin vain 3 prosenttia. Tammikuusta kauppojen määrä lisääntyi 8 prosenttia ja viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 12 prosenttia.

Alkuvuoden asuntokauppoja väritti maaliskuussa voimaan tullut varainsiirtoveron korotus. Tammi-helmikuussa asuntoja markkinoitiin tehostetusti ja kauppa kiihtyi, kun veromuutos vähintäänkin aikaisti ostopäätöksiä. Veron tultua voimaan kauppa lähes pysähtyi, kun mahdolliset ostajat olivat jo ostaneet asuntonsa.

Helmikuun lopusta lähtien asuntosijoittajilla onkin ollut tavallista suurempi osuus asuntojen ostajina, mutta pelkkä sijoittajien toiminta ei kuitenkaan selitä kovia kauppalukuja. Kuluttajien markkinoille palailemista osoittaa se, että rakentajat ovat käynnistäneet veron voimaan tulemisen jälkeen uusia asuntokohteita hyvillä varausasteilla.

Pohjanmaalla asuntokauppa lisääntyi tammi-toukokuussa neljänneksellä, mutta Oulussa kauppa hyytyi edellisen jakson huipputahdista (-28 %).

Aloitukset huipputasolla

Asuntoaloitukset kasvoivat tarkastelualueilla 8 prosenttia vuoden takaisesta. Kerrostaloaloitukset lisääntyivät 21 prosenttia, mutta rivitaloaloitukset vähenivät 9 prosenttia. Rivitaloaloitusten vähenemistä selittänee se, että niissä valmiiden myymättömien asuntojen osuus on suurempi kuin kerrostaloasunnoissa. Myös pankkirahoituksen ehtojen kiristyminen on saattanut jarruttaa rivitalorakentamista, sillä niiden gryndaajat ovat usein pienehköjä rakennusliikkeitä.

Tarkastelualueilla aloitettiin neljässä kuukaudessa 1 825 asunnon rakentaminen. Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 13 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Määrä on vuodesta 2010 jatkuneen seurannan korkein.

Tarkasteltujen alueiden perusteella voi arvioida, että koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa aloitettiin neljässä kuukaudessa 3 000 gryndausasunnon rakentaminen. Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on noin 4 200 asuntoa.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Lukema on nyt 8,8 kuukautta, mikä kertoo markkinoiden jo lähes saavuttaneen tasapainotilan edellisen jakson lievän ylitarjonnan (9,8 kuukautta) jälkeen.

Myynnissä olevien uusien asuntojen määrä on laskenut hieman, mutta markkinoilla on edelleen melko runsaasti tarjontaa.

Tarkasteltujen alueiden myymättömien valmiiden asuntojen varasto pieneni tammikuusta 164 asunnolla 956 asuntoon. Valmiiden myymättömien asuntojen ongelma ei kuitenkaan ole välttämättä vielä ohi. Koko maassa on ilman pääkaupunkiseutua noin 1 600 valmista myymätöntä asuntoa.

Asunnot halpenivat

Myynnissä olevat uudet asunnot halpenivat neljässä kuukaudessa 0,9 prosenttia ja vuodessa 0,3 prosenttia. Hinnastojen hintoihin ei kuitenkaan ole juurikaan puututtu, ja asuntojen halpeneminen aiheutuu siitä, että aloitettu tuotanto on aikaisempaa edullisempaa. Hintojen nousukehitys näyttää kuitenkin taittuneen.

Keskihinnaltaan halvimmat kerrostaloneliöt ovat myynnissä Raumalla (2 972 euroa) ja Vaasassa (2 981), kalleimmat Turussa (4 248 euroa). Rivitaloasunnot ovat edelleen halvimpia Oulussa (2 116 euroa neliöltä) ja kalleimpia Kerava–Tuusula-alueella
(3 397 euroa neliöltä).

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusien asuntojen kauppa ja aloitukset jatkuivat huipputasolla”

  1. 1.Suomessa on miljoona asuntoa väärässä paikassa.
    2. Kasvukeskuksiin tulee uutta porukkaa sekä vielä erikseen sinkkkutaloudet kasvussa.
    3. Uusia asuntoja nousee muutama tuhat kpl vuudessa kun patoutunut kysyntä on jo kymmeniätuhansia.

    Em. seuraa että nämä muutama tuhat kämppää kasvukeskuksissa saadaan hyvin kaupaksi 4000-8000 euroa neliö niille muutamalle tuhannella asiakkaalle joilla ’pito riittää’.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi