Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsalainen SSAB ostaa Rautaruukin

Ruotsalainen teräsyhtiö SSAB on tehnyt julkisen osakevaihtotarjouksen Rautaruukista. Rautaruukin hallitus suosittaa tarjouksen hyväksymistä. Myös valtion pörssiomistuksista vastaava Solidium tukee yhdistymistä. Tarjous on 20 prosenttia korkeampi kuin yhtiöiden osakkeiden keskikurssit kolmen kuukauden aikana.

Ruotsalainen teräsyhtiö SSAB on tehnyt julkisen osakevaihtotarjouksen Rautaruukista. Rautaruukin hallitus suosittaa tarjouksen hyväksymistä. Myös valtion pörssiomistuksista vastaava Solidium tukee yhdistymistä. Tarjous on 20 prosenttia korkeampi kuin yhtiöiden osakkeiden keskikurssit kolmen kuukauden aikana.

image

Yhdistyneen yhtiön pääkonttori sijoitetaan Tukholmaan. Toimitusjohtajaksi nousee SSAB:n nykyinen toimitusjohtaja Martin Lindqvist. Rautaruukin nykyinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen jatkaa työssään osakevaihtotarjouksen toteuttamiseen asti, minkä jälkeen hän käyttää oikeuttaan jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana.

”SSAB:n ja Rautaruukin ehdotettu yhdistyminen perustuu selkeään teolliseen logiikkaan. Tunnistetut synergiat parantavat huomattavast yhdistyneen yhtiön tehokkuutta ja tuotannollista joustavuutta. Tämä yhdistyminen mahdollistaa asiakkaiden palvelemisen entistä paremmin. Olemme myös sisäisesti joustavampia vastaamaan markkinakysynnän muutoksiin kaikissa terästeollisuuden syklin vaiheissa”, Lindqvist sanoo.

SSAB on selvästi suurempi yhtiö kuin Rautaruukki. Uuden yhtiön alustava yhdistelty liikevaihto vuonna 2012 oli noin 7,3 miljardia euroa, josta Rautaruukin osuus on noin 2,8 miljardia euroa.

SSAB ja Rautaruukki laskevat, että yhdistyminen tuo 150 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Niihin pyritään joustavammalla ja tehokkaammalla tuotantojärjestelmällä, tehokkaammalla toimitusketjulla, ostojen optimoinnilla ja virtaviivaistetulla hallinnolla.

Molemmilla yrityksillä oli syyskuun 2013 lopussa 8 700 työntekijää. Arvioidut henkilöstövähennykset ovat noin 5 prosenttia yhdistyneen yhtiön koko henkilöstömäärästä, ja ne arvioidaan toteutettavan kolmen vuoden kuluessa yhdistymisestä.

Kansainvälinen teräsyhtiö 

SSAB toimii Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa, kun Rautaruukki on keskittynyt Eurooppaan. Yhdistyneellä yhtiöllä on globaali asema. Sen tarjontaan kuuluvat erikoislujat teräkset, standardinauha- ja levytuotteet sekä putkituotteet.

Yhdistyneellä yhtiöllä tulee olemaan terästuotantolaitoksia Suomessa, Ruotsissa sekä Yhdysvalloissa. Näiden yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on 8,8 miljoonaa tonnia.

SSAB:n rakentamiseen liittyvät toiminnot (Plannja) yhdistyvät Ruukin Rakentamisen tuotteet ja Ruukin Rakentamisen projektit -liiketoimintojen kanssa muodostamaan erillisen rakentamiseen liittyvän liiketoimintayksikön.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Ruotsalainen SSAB ostaa Rautaruukin”

 1. Elämysbisnekseen vaan Suomen työväki.

  1. Lyhyellä tähtäimellä valtio varmaan hyötyy ja pääsee eroon Tammisen bonusrahojen siivittämänä kasatusta ongelmakimpusta. Virhevalintoja perä perään, mutta siitähän sitä johtajalle maksetaan, että se takoo organisaatioon muutosta meni syteen tai saveen.

   Skanska on hyvä esimerkki siitä mitä ruotsalaisisäntä tarkoittaa. Kehitystoiminta ja vientitoiminta ja esikuntatoimet ja päätöksentekokoneisto siirtyvät Ruotsiin. Suomen oma vienti on alisteista Ruotsin toiminnalle ja kaikki päällekkäinen karsitaan niin, että ainakaan ruotsalaiset eivät siinä ole häviäjinä. Venäjän yhtiö irtoaa varmaan ensimmäisenä Rautaruukista ja siirtyy Ruotsin komentoon, samoin Itä-Euroopan yhtiöt. Suomelle jää oma pieni hiekkalaatikko, josta ei välttämättä saa enää viedä tuotteita edes Ruotsiin. Tämä tietää lähtöpasseja kymmenille terävän pään diplomi-insinööreille. Töitä löytyy lähinnä vain tuotannosta.

   1. Vanhana raahelaisena tuntuu tosi pahalta Rautaruukin myynti. Tehtaan saanti aikanaan oli muuttovoittoiselle kaupungille varsinainen lottovoito. Nyt on turha haakuilla kaupan perään. Meillä suomalaisilla osakkeen omistajilla on ilmeinen puute ja kyky elää välillä ilman osakeantia. Jos joka vuosi ei tule osinkoa sijoitus katsotaan turhaksi ja siitä on päästävä eroon. Pian on Raahessa 800 työtöntä. Eihän ruotsalaisia irtisanota.
    Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee.

    1. Voisi kysyä, että mistä tälläinen kehitys johtuu? Onko Ruottalainen keskusteleva, avoin ja demokraattinen johtamisjärjestelmä yksikertaisesti parempi kuin suomalainen autoritäärinen johtamisjärjestelmä. Ruottalaiset diskuteeraavat ja puivat asiaa monelta kantilta ennen päätösten tekoa. Suomalaisessa tyylissä suppea ryhmä tekee päätöksen mahdollisimman pikaisesti. Voisi kannattaa alkaa jo ottamaan hieman oppia naapurimaasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat