Kokeile kuukausi maksutta

Rahastot saavat asuntoja jopa 30 prosentin alennuksella

Tukkuostoja tekevät kiinteistörahastot saavat jopa 30 prosentin alennuksia hankkimistaan asunnoista. Yhtä asuntoa ostava kuluttaja joutuu yleensä tyytymään rakennusliikkeiden tarjoamiin kylkiäisiin tai kohteen jämäasunnoista tinkimiinsä alennuksiin.

Rakentamisen taivaalle kertyy tummia pilviä.

Asuntoihin sijoittavat kiinteistörahastot ovat ostaneet ainakin kahden miljardin euron sijoituksillaan jo tuhansia vuokra-asuntoja. OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Samuli Sipilän mukaan isoihin asuntokauppoihin liittyvät tukkualennukset ovat 10–30 prosentin haarukassa luokkaa riippuen ajankohdasta, myyjästä ja kaupan kohteena olevasta omaisuudesta.

OP Vuokratuoton salkunhoitajana toimii Pohjola Kiinteistösijoitus Oy. OP Vuokratuotto on pääosin yksityissijoittajille tarkoitettu erikoissijoitusrahasto, jonka pääomista sijoitetaan vähintään puolet asuntoihin. Sen ostamat asunnot ovat olleet valtaosin käytettyjä, pääsääntöisesti alle kymmenen vuoden ikäisiä. Rakennusliikkeiltä ostettavat asunnot ovat uusia. Rakennuttamissijoitukset OP-Vuokratuotto tekee Pohjolan kiinteistösijoituksen hallinnoiman Asuntorahasto Ky:n kautta.

Orava Asuntorahaston toimitusjohtaja Pekka Peiposen mukaan isompien asuntoerien tukkualennuksiin vaikuttavat asuntojen ikä ja sijainti. Mitä uudempi kohde on ja mitä lähempänä pääkaupunkia se sijaitsee, sitä pienempiä alennukset ovat. Pienemmillä paikkakunnilla on mahdollisuus saada suurempia alennuksia. ”Alennukset asettuvat kohteesta riippuen 15–30 prosentin välille”, hän sanoo.

Orava Asuntorahasto on ensimmäinen pörssiin listautunut asuntokiinteistörahasto. Sen omistamien sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli maaliskuun lopussa 89 miljoonaa euroa. Asuntoja rahastossa on lähes 900. Se ostaa joko kokonaisia asunto-osakeyhtiöitä tai isompia asuntokokonaisuuksia vaikkapa useasta yhtiöstä. Asunnot myydään yksitellen eikä niiden pitoaikaa ole määritelty. Keskipitkällä aikavälillä rahasto pyritään kasvattamaan 300–500 miljoonan euron kokoiseksi, jolloin siinä olisi noin 3·000–5·000 asuntoa.

Asuntorahasto ostaa sekä uusia että vanhoja asuntoja. Ennen vuotta 1990 rakennettuja asuntoja oli maaliskuun lopussa 44 prosenttia, loput olivat uudempia.

Riski siirtyy sijoittajalle

Asuntoverstas Yhtiöiden toimitusjohtaja Samuel Tuomolan mukaan isojen asuntoerien alennukset riippuvat kohteesta ja sen sijainnista. ”Huonoimmillaan meille on tarjottu viiden prosentin tukkualennusta, parhaimmillaan 15–20 prosentin. 20 prosentin alennuksia ei ole vähään aikaan näkynyt. Alennukset ovat 5–15 prosentin välillä. ”

Taaleritehtaan asuntorahastoissa on niiden täytyttyä hieman yli tuhat asuntoa ja 250 miljoonan euron sijoitukset. Lähes kaikki kohteet ovat uusia. Tuomolan mukaan  pitkällä aikavälillä on vaikea tehdä tuottoa, jos asunnon neliöhinta on 5 000–6 000 euroa.

Kiinteistörahastojohtaja Kim Särsin mukaan LähiTapiolan Prime-kiinteistöpääomarahasto ostaa kokonaisia taloja. Rakennuttajana ja rahoittajana se muokkaa kohteita vuokra-asuntosijoittamiseen sopiviksi. Asuntohintojen alennusprosenttia on mahdoton sanoa, kun vastaavaa vertailukohdetta ei ole eikä asuntoja ole hinnoiteltu kuluttajamyyntiä varten.

Yleisellä tasolla Särs pitää arviota 10–30 prosentin tukkualennuksesta realistisena. Hänen mukaansa kuluttajakauppaan verrattuna pitääkin olla hintaeroa, sillä hankkeen talousriskit siirtyvät urakoitsijalta sijoittajalle. Sijoittajalta rakentaja saa rahansa nopeasti ja riskittä, mutta kuluttajamyynnissä asunnot voivat jäädä pitkäksi aikaa rakentajan kontolle.

Icecapital hankkii kokonaisia taloja ja muokkaa hankkeita. Taloille ei ole olemassa valmista hintaa, josta alennusta voisi arvioida. Hankittavien kohteiden hinta lasketaan tuoton kautta. Icecapitalin kolmessa määräaikaisessa kommandiittiyhtiö-muotoisessa rahastossa on yhteensä noin 3200 asuntoa ja sijoitukset ovat noin miljardi euroa.

Alennukset pienentyneet

Ålandsbankenin Asuntorahaston sijoitusjohtaja Antti Valkaman mukaan suuria asuntoeriä ostettaessa saavuttaa jonkin verran mittakaavaetuja. ”Mutta markkina on muuttunut, ja rahastoja sekä muita sijoittajia on markkinoilla paljon. Kilpailua sijoittajien kesken on jonkin verran”, hän sanoo. Ålandsbankenin asuntorahasto ostaa asunto-osakeyhtiöistä vähemmistöosuuksia.

Valkaman mukaan vähemmistöosuuksien ostajia ei ole aikaisemmin ollut näin paljon. Onkin vaikea sanoa, miten hintatehokkuus on muuttunut siinä markkinassa. Valkama ei sopimussalaisuuteen vedoten halua ottaa kantaa tukkualennusten suuruuteen.

Vuokraturva-ryhmään kuuluvan Asuntoturvan rahastojen asunnot ovat käytännössä kaikki käytettyjä. Toiminta on kassavirtavetoista eikä yhtälö toimi uusissa asunnoissa niiden kalleuden takia. ”Esimerkiksi Vantaalla uusi asunto maksaa 4 000–5 000 euroa neliölle, mutta vanhan voi saada 2 000 eurolla. Kyllä sitä ihan mahdottomasti saa korjata ennen kuin on samassa”, Asuntoturvan toimitusjohtaja Jaakko Sinnemaa sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rahastot saavat asuntoja jopa 30 prosentin alennuksella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat