Kokeile kuukausi maksutta

Guggenheim-kilpailuun osallistuu yli 1 700 työtä

Helsingin Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailuun osallistuu 1 715 kilpailutyötä. Järjestäjien mukaan kyseessä on yksi kaikkien aikojen suurimmista arkkitehtuurikilpailuista.

Helsingin Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailuun osallistuu 1 715 kilpailutyötä. Järjestäjien mukaan kyseessä on yksi kaikkien aikojen suurimmista arkkitehtuurikilpailuista.

Kilpailuun tuli osallistujia kaikkiaan 77 maasta. Eniten osallistujia tuli Yhdysvalloista, Italiasta, Suomesta, Britanniasta, Ranskasta ja Japanista.
Kilpailun ensimmäisen vaiheen työt tuli jättää nimettömänä viikko sitten.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valitut kuusi finalistia julkistetaan joulukuun alussa. Finalistit valitsee 11-henkinen riippumaton tuomaristo, jonka asettavat Guggenheim-säätiö, Suomen valtio, Helsingin kaupunki ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA. Viimeistellyt kilpailuehdotukset on jätettävä ensi vuoden maaliskuussa.

Kilpailun voittaja julkistetaan ensi vuoden kesäkuussa. Voittaja palkitaan 100 000 euron suuruisella palkinnolla.

Helsingin museosta järjestetty kisa on ensimmäinen Guggenheim-säätiön järjestämä avoin kilpailu. Säätiön aiempia museoita ovat suunnitelleet muun muassa Frank Lloyd Wright New Yorkissa ja Frank Gehry Bilbaossa.

”Olemme erittäin vaikuttuneita kilpailun saamasta ennennäkemättömän innostuneesta vastanotosta. Tulemme yhdessä yleisön kanssa käymään työt perusteellisesti läpi seuraavien kuukausien aikana”, sanoo Guggenheim -säätiön johtaja Richard Armstrong tiedotteessaan.

Helsingin arkkitehtuurikilpailuun saapuneista töistä koottu verkkogalleria avataan lokakuun loppupuolella. Yleisöllä on mahdollisuus valita omat suosikkinsa kilpailuehdotuksista.

Aiemmin Suomen suurimmaksi arkkitehtuurikilpailuksi on osallistuneiden töiden määrän perusteella mainittu Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä. Paviljongista joulukuussa 2010 järjestetyn kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voitti barcelonalainen arkkitehtitoimisto MX_SI. Kilpailuun osallistui 579 ehdotusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Guggenheim-kilpailuun osallistuu yli 1 700 työtä”

  1. Mitenköhän nämä ulkomaiset arkkitehdit ovat ottaneet huomioon Suomen rakennusmääräykset. Ja ovathan he tietoisia, että museon toteuttamisen ajankohtaan lainsäädäntö vaatii rakennuksen olevan lähes nollaenergiatasoinen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat