Kokeile kuukausi maksutta

Firan Jussi Aho: Hälytyskellojen pitäisi soida

Rakennusliike Firan toimitusjohtaja Jussi Aho peräänkuuluttaa ajattelutavan muutosta rakennusalalla ja asiakkaan nostamista keskiöön. Se on tarpeen, koska vanhat liiketoimintatavat eivät enää toimi kuten ennen. Rakentamisen tuottavuuskehitys on heikkoa, ja se painaa koko kansantaloutta alas. Aho puhui Tekesin ja Rakennuslehden Korjausrakentaminen – palvelua ja teollista toimintaa -seminaarissa Finnbuild-messuilla Helsingissä. Katso myös video, jossa hän kertoo ajatuksiaan ajattelutavan muutoksesta.

Firan toimitusjohtaja Jussi Aho ilmiantoi oman alaisensa lahjonnasta.

”Hälytyskellojen pitäisi soida. Bisneksen kasvattaminen edellyttää uudenlaista tapaa ajatella. Toisaalta tilanne tarjoaa juuri siksi alalle kehittymisen mahdollisuuksia.”

Rakentamisen painoarvosta Suomessa kertoo jotain se, että sen osuus bruttokansantuotteesta on 15 prosenttia. Se tarkoittaa 1·083 euroa kuukaudessa jokaista palkansaajaa kohden. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa rakentamisen osuus BKT:sta on 6,2 prosenttia.

Ratkaisu ongelmaan

Tärkeintä Ahon mielestä on yhteinen etu rakennushankkeessa, koska se luo tiiviin linkin osapuolten välillä. Lopputuloksen pitää tuoda lisäarvoa ja hyötyä sekä asiak-kaalle että rakennusliikkeelle.
”Asiakkaalla on ongelma tai tarve, johon etsimme ja löydämme yhdessä ratkaisun. Parhaimmillaan hanke vie molempia eteenpäin.”

Asiakkaan ongelmanratkaisun lisäksi kasvua voi tulla palvelumallien ja -osaamisen kansainvälisestä kaupallistamisesta. Aho heitti seminaarissa ilmaan myös ajatuksen, että yrityksen kykyä tuottaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja asiakastyytyväisyyttä käytettäisiin rakennuspaikkojen jaon valintakriteerinä.

Rakentamista palveluna painottava Fira on kasvanut nopeasti. Vielä vuonna 2009 yhtiön omistajat pohtivat yhtenä vaihtoehtona toiminnan lopettamista. Ensi vuonna yritys odottaa noin 120 miljoonan euron liikevaihtoa. Firan palveluksessa on noin 155 henkeä, ja yritys rekrytoi lisäväkeä tasaisesti.

Lue lisää 17.10. ilmestyneestä Rakennuslehdestä

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Firan Jussi Aho: Hälytyskellojen pitäisi soida”

  1. Mukava huomata, että tällaiset uutta ajattelua edustavat keskisuuret rakennusyritykset kasvavat tässäkin markkinassa.

  2. Minä olen ottanut jo Allianssi-tavan käyttöön. Jussi Ahon työntekotapa pitäisi
    levitä moneen työhön. Myös romaanin kirjoittamiseen, kaikenlaiseen palveluun
    voidaan ottaa menetelmä: TEHDÄÄN YHDESSÄ, keskustellaan ongelmista,
    ratkaistaan ongelmia yhdessä. Seppo Korpela

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat