Kokeile kuukausi maksutta

Jukka Hienonen Venäjästä: ”Olen joutunut pettymään raskaasti viime aikoina”

Helsingin seudun kauppakamarin puheenjohtaja, SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen on yllättynyt ja pettynyt viime aikojen kehityksestä Venäjällä.

Jukka Hienonen
Kuuntele juttu

”Minulla tulee vuodenvaihteessa 30 vuotta täyteen Venäjän liiketoiminnoissa. Olen ollut pitkin matkaa optimisti Venäjän suhteen. Voi sanoa, että olen joutunut viime aikoina aika raskaasti pettymään. Olen kuitenkin täällä tänään puolustamassa sitä, että Venäjällä kannattaisi olla. Venäjän puolustaminen ei ole tänä päivänä kovin muodikasta”, Helsingin seudun kauppakamarin puheenjohtajan ominaisuudessa Vantaan elinkeinopäivässä tiistaina 2. joulukuuta puhunut Hienonen sanoi.

”Tämä tilanne on tullut yllättäen. Myönnän yllättyneeni itse pahanpäiväisesti. 20 vuoden aikana rakennetun luottamuksen voi tuhota yhdessäkin päivässä, ja pakotteilla vielä tuhotaan lisää.”

Hienosen mukaan Ukrainan kriisistä käynnistynyt kehitys on Venäjän talouden kannalta synkkä.

”Nyt kun öljyn hinta on tämä, valuutan ulkoinen arvo tuo ja vielä maailma rupeaa eristämään, niin kyllä tässä huonoja uutisia on tiedossa.”

”Tästä on syntynyt valtava epäluottamus tulevaisuuteen ja talouteen. Se on pahinta myrkkyä investoinneille. Pankkirahoituksen saatavuus on monin paikoin epävarmaa, ja sen hinta on radikaalisti noussut.”

Myös venäläiseen kulttuuriin ja toimintaympäristöön liittyy jo sinällään piirteitä, jotka hankaloittavat toimintaa maassa. Tällaisia ovat Hienosen mukaan muun muassa tolkuton byrokratia, hävytön korruptio sekä surkea ja kallis infra.

”Valitettavasti Venäjällä on hyvin huono sopimusten kunnioittamisen kulttuuri. Sopimuksia pääsääntöisesti noudatetaan niin pitkään kuin niistä on itselle etua. Sikäli korostan kriittisiä kumppanivalintoja, että kannattaa tehdä kotityöt huolella. Siellä voi olla yllätyksiä tiedossa.”

”Mainettaan parempi maa”

Tämän hetken hankalasta taloustilanteesta ja toimintaympäristön tietyistä negatiivisista piirteistä huolimatta Hienonen toi esiin sen, että suomalaisilla on maasta ehkä turhankin huono kuva.

”Oman kokemukseni mukaan Venäjä on mainettaan parempi maa.”

Samalla Hienonen korosti Venäjän tarjoamia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Maa on suuri, lähellä ja kehittyvä. Lisäksi maassa on monia pieniä osamarkkinoita ja vähäinen kilpailu.

”Venäjä on poikkeuksetta ’must be’ -markkina suomalaiselle yritykselle. Jollain tavalla Venäjää pitäisi vakavasti harkita.”

”Suomella on erittäin hyvä maine Venäjällä. Suomalaisten tuotteiden laatu monesti ylittää venäläisten tuotteiden laadun.”

Lisäksi Hienonen kehui maasta löytyvän pätevää henkilöstöä.

”Venäläinen työvoima ja paikallinen johto on erittäin korkeatasoista. Minulla on kokemusta sieltä useiden tuhansien ihmisten organisaatioista eikä minulla pääsääntöisesti ole muuta kuin hyvää sanottavaa niistä ihmisistä. He ovat ahkeria, ja kun kannustimet ovat paikallaan, he tekevät työtä todella omistautuneesti. Meidän käsitys siitä, että venäläiset ovat laiskoja ja epäluotettavia, perustuu johonkin ihan toiseen aikaan, jolloin myöskään niitä kannustimia ei ollut olemassa.”

Vaikka juuri nyt Venäjällä riittää ongelmia, Hienonen korosti toiminnan pitkäjänteisyyden merkitystä, koska toiminnan lopettaminenkaan ei onnistu hetkessä. Esimerkkinä hän kertoo ruotsalaisen rakennusalan yhtiön poistumisen maasta kestäneen kahdeksan vuotta vetäytymispäätöksen teosta.

”Monet yritykset ovat siellä kuitenkin edenneet kärsivällisesti ja onnistuneet. Se on yleensä edellyttänyt pitkää pinnaa, pitkää ajallista sitoutumista, on täytynyt sietää vastoinkäymisiä ja olla sinnikäs. Suunnitelmat ovat yleensä muuttuneet matkan varrella.”

”Venäjällä jo toimivan yhtiön näkökulmasta on hyvin vähän tehtävissä. Voi vain sopeutua kulloinkin vallitsevaan olosuhteeseen ja koettaa pärjätä sen kanssa, mitä vastaan tulee.”

”Yritys ei voi olla joka toinen vuosi menossa ja joka toinen vuosi tulossa pois sieltä.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Jukka Hienonen Venäjästä: ”Olen joutunut pettymään raskaasti viime aikoina””

  1. Tuhansien vuosien perinteet on Venäjän asenteella ja mentaliteetilla. Vallanpitäjät ja kansa eivät ole koskaan olleet yhtä ja sanotaan että niin kauan kun kansalla on ’votkaa ja leipää’ ei vallanpitäjillä ole hätää. Nythän kukaan ei näe nälkää ja mediasta voi katsoa kauniita ’kuvia’ isänmaastaan joten periaatteessa heillä on enemmän kuin viimeisiin vuosisatoihin.
    Tsemppiä vaan bisneksentekoon, Jukka ja muut !

  2. Siellä ei ole mitenkään turvallista! Yksi kaunispäivä ja Venäläinen sanoo: tämä yritys on nyt kansallistettu!
    Fortum saneeraa nämä ” upouudet -30 luvun ” vesivoimalat kuntoon ja ……

  3. Minnehän yritykseen Jukka lähti?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat