Kokeile kuukausi maksutta

Rossilahden potkut lykkääntyivät, Viitanen veti pois lakiesityksen

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen veti pois hallituksen käsittelystä lakiesitysluonnoksen Ara-laista, jolla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) muutettaisiin päällikkövirastoksi, Suomen Asuntovirastoksi. Ennakkoon julkaistun asialistan mukaan hallituksen piti käsitellä Ara-lakia tämän viikon torstain yleisistunnossa, mutta Viitanen pyysi vetämään asian pois hallituksen käsittelystä.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen

Lakimuutoksen jälkeen Araa johtaisi valtioneuvoston 5–7 vuoden kaudeksi nimittämä pääjohtaja ja nykyinen päättävä elin johtokunta korvattaisiin neuvottelukunnalla. Uudistusta perustellaan viraston johtamisjärjestelmän tehostamisella ja selkiyttämisellä, mutta keskeisenä tavoitteena näyttää kuitenkin olevan Aran nykyisen ylijohtajan Hannu Rossilahden syrjäyttäminen. Lakiesityksen mukaan koko johtorakenne uudistettaisiin ja nykyisten ylimpään johtoon kuuluvien tehtävät järjesteltäisiin uusiksi siten, että kukaan ei jatkaisi entisessä tehtävässään. Muita henkilöstövaikutuksia ei olisi.

Viitasen eritysavustaja Tanja Sippola-Alhon mukaan lakiesitys vedettiin pois hallituksen käsittelystä, koska sen osalta ei päästy niin pitkälle, että kaikki olisivat olleet valmiita lakimuutoksen hyväksymiseen. Muun muassa kokoomus ei ollut valmis hyväksymään esitystä. Monta vuotta valmisteltuun lakiesityksen tarkasteluun otetaan hänen mukaansa nyt rauhassa lisäaikaa.

Lakimuutos lykkääntyy

Sippola-Alhon mukaan Araa koskevalla lakimuutoksella ei ole nyt aikataulua. Hallitus ei kokoonnu ensi viikolla eikä lakiesitystä ehditä antaa eduskunnalle ennen kesälomia. Näin lakiesityksen mahdollinen eduskuntakäsittely siirtyy ainakin ensi syksyyn.

Normaalisti Aran johtokunta nimitetään kerralla neljäksi vuodeksi, mutta viraston muutoskaavailujen vuoksi johtokunnan toimiaikaa on jatkettu pätkissä jo 1,5 vuoden ajan. Nykyinen kausi päättyy ensi heinäkuun alussa. Mielenkiintoista on nähdä, jatketaanko johtokunnan toimikautta nyt uudella pätkällä. Ilman johtokuntaakin Ara voi jonkin aikaa toimia, jos tänä aikana ei ole johtokunnan käsittelyä edellyttäviä asioita.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rossilahden potkut lykkääntyivät, Viitanen veti pois lakiesityksen”

  1. Kuten aikaisemmin kirjoitin Kortelaisen edellisen jutun yhteydessä, niin Rossilahti istuu virassaan kuin tatti, olivatpa Kiuru tai Viitanen mitä mieltä tahansa. Rossilahden salaisuus piilee hänen suosiostaan ”yleishyödyllisten yhteisöjen” omistajien ja johtajien keskuudessaan. Niin kauan kuin Rossilahti on ARAn ylijohtajana, ARA valvoo vain puolella silmällä ”yhteisöjä” ja toimii enemmän niiden edunvalvojana kuin niitä valvovana viranomaisenai. Erityisen voimakkaita ARAn toimintaa ohjaavia tahoja ovat Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) ja sen kaksi härskeintä ”yhteisöä” – Asokodit ja AVAIN Asumisoikeus Oy. Ilman näiden tahojen hyväksyntää mikään lainsäädäntöhanke ei etene eikä myöskään ARAn uudelleenorganisointi. Ja Rossilahti tukijoineen voivat myhäillä tyytyväisinä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat