Kokeile kuukausi maksutta

Sähköliitto saa ajaa puolalaismiesten Olkiluodon palkkariitaa

Sähköliitto ja SAK olivat hyvillään EU-tuomioistuimen päätöksestä, jonka mukaan Suomen yleissitovia työehtosopimuksia voi soveltaa myös tänne lähetettyihin siirtotyöläisiin.

Sähköliitto ja SAK olivat hyvillään EU-tuomioistuimen päätöksestä, jonka mukaan Suomen yleissitovia työehtosopimuksia voi soveltaa myös tänne lähetettyihin siirtotyöläisiin.

Päätös liittyi puolalaisten sähköasentajien palkkariitaan Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla. EU-tuomioistuin katsoi, että Suomessa pitää noudattaa yleissitovia työehtosopimuksia myös tänne muualta EU-maista lähetettyjen työntekijöiden osalta. Samalla EU-tuomioistuin linjasi, että Sähköliitto saa ajaa puolalaisten sähköasentajien Olkiluodon palkkariitaa.

Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski pitää päätöstä voittona paitsi suomalaisille työntekijöille, myös työnantajille.

”Päätös parantaa suomalaisyritysten kilpailukykyä. Ne voivat uskoa siihen, että myös ulkomaiset toimijat joutuvat toimimaan samoilla ehdoilla. Ulkomaalaiset eivät voi hakea kilpailuetua palkkakustannuksissa.”

Myös Sähköliiton liki 186 puolalaiselle jäsenelle päätös on Alakosken mukaan tärkeä.

”He saavat nyt palkkasaatavansa. He olivat selkeästi alipalkattuja meidän yleissitovaan sopimukseemme nähden.”

Alakosken mukaan puolalaisille maksettiin vähimmäispalkkaa heidän työkokemuksestaan riippumatta, eivätkä he saaneet esimerkiksi loma- ja päivärahoja. Palkat olivat lähes kolmanneksen pienemmät kuin suomalaisilla.

”Vahvistaa suomalaista sopimisen mallia”

SAK:n ja ammattiliittojen EU-edunvalvontaprojektin lakimies Jari Hellsten pitää ratkaisua merkittävänä koko Euroopan kannalta. Hänen mukaansa päätös vaikuttaa suoraan siihen, millä ehdoilla ulkomaiset yritykset voivat toimia toisessa EU-maassa. Hellstenin mielestä ratkaisu vahvistaa samalla suomalaista, yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuvaa sopimisen mallia.

Sähköliitto oli nostanut puolalaista yritystä vastaan kanteen, jossa vaaditaan palkkoja lähes seitsemän miljoonan euron edestä. Liki 190 Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla työskennellyttä siirsi palkkariitansa Sähköliiton ajettavaksi.

Lopullisen ratkaisun palkkasaatavista antaa Satakunnan käräjäoikeus, joka oli pyytänyt asiasta EU-tuomioistuimen linjausta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sähköliitto saa ajaa puolalaismiesten Olkiluodon palkkariitaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat