Kokeile kuukausi maksutta

Pankit: Uusien asuntolainojen marginaalit pysyvät lähes ennallaan

Uusien asuntolainojen marginaalien uskotaan pysyvän kutakuinkin ennallaan. Näin arvioivat keskeisten rahalaitosten edustajat. Osa ennakoi marginaalien hienoista laskuakin.

Kuuntele juttu

STT kysyi viideltä pankkiryhmältä näkemystä uusien asuntolainojen marginaaleista ja lainojen kysynnästä.

Yleisesti ottaen pankin osuus eli marginaali on yhden ja kahden prosenttiyksikön välillä. Pankkien väliset erot ovat kuitenkin varsin suuret. Lainan korko muodostuu, kun viitekorkoon, esimerkiksi kahdentoista kuukauden euriboriin, lisätään pankin marginaali.

Pankit eivät usko nopeisiin muutoksiin asuntolainamarkkinoilla, vaan kilpailu laina-asiakkaista jatkuu yhä kireänä.

Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen arvelee marginaalien vielä putoavan hitusen.

”Tuskin pohjat on vielä nähty. Jos pitäisi veikata, oletan, että vuoden lopussa marginaalit ovat ehkä kymmenyksen verran alempana.”

Nordean varatoimitusjohtaja Jussi Mekkonen ei ennakoi marginaalien laskua, mutta ei nousuakaan.

”Asuntokauppoja tehdään vähemmän, ja tästä syystä pankit ovat hyvin kiinnostuneita uusista asuntolaina-asiakkaista. Kilpailu pitää hintatason nykyisenkaltaisena.”

Suomen Pankin tuoreimpien tietojen mukaan keskimääräinen asuntolainamarginaali on yhä kaventunut ja oli huhtikuussa 1,35 prosenttiyksikköä.

Uusien asuntolainanostojen keskikorko oli huhtikuussa 1,49 prosenttia. Keskikorko on pudonnut yhtäjaksoisesti huhtikuusta 2014 asti. Tuolloin keskikorko oli 2,03 prosenttia.

Asuntomarkkinoilla ei isoa myllerrystä

Pankit eivät usko nopeisiin muutoksiin asuntomarkkinoilla. Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo toteaa, että keväällä asuntolainojen kysyntä ja asuntokauppojen määrä ovat lisääntyneet.

”Me olemme pitäneet näitä varhaisina merkkeinä kenties piristyvästä markkinasta, mutta vielä on vaikea sanoa, onko ilmiö pysyvä.”

Suomen Pankki varoitti hiljattain pitkään jatkuvan matalan korkotason riskeistä. Sen mukaan vaarana on asuntoluotonannon liiallinen kasvu ja asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen. Keskuspankki huomauttaa niin ikään, että kotitalouksien velkaantuneisuus on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vanhojen asuntojen hinnat ovat valuneet pikku hiljaa alaspäin huhti-kesäkuusta 2014 alkaen. Uusimpien huhtikuun 2015 ennakkotietojen perusteella osakehuoneistojen hinnat laskivat edelleen muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pankit: Uusien asuntolainojen marginaalit pysyvät lähes ennallaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat