Kokeile kuukausi maksutta

Hypo: Asuntojen kysyntä on piristynyt, mutta hintakuplaa ei ole

Pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinat osoittavat lievää piristymistä. Hypon uuden asuntoindeksin mukaan alkuvuonna virkistymistä aiheutti yksiöiden kysyntä. Asuntojen hinnoissa on tinkimisvaraa, mutta hintakuplaa ei ole.

Pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinat osoittavat lievää piristymistä. Hypon uuden asuntoindeksin mukaan alkuvuonna virkistymistä aiheutti yksiöiden kysyntä. Asuntojen hinnoissa on tinkimisvaraa, mutta hintakuplaa ei ole.

Yksiöitä hankittiin erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Tampereella ostajien mielenkiinto kohdistui isompiin asuntoihin.

Alkuvuonna nähty käänne on myönteisin kolmeen vuoteen, mikä kertoo suuresta pienten asuntojen tarpeesta.

Hypon tuottama asuntoindeksi lasketaan pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinoille. Indeksi yhdistää asuntojen hinnat ja kauppamäärät yhteen arvoon kuvaamaan asuntomarkkinoiden kehitystä toteutuneita hintatietoja kattavammin.

Hypon tiedotteen mukaan asuntokaupan syväjää sulaa reunoilta, mutta kestävä asuntojen hintojen nousu on yhä kaukana. Asuntojen hinnoissa on tinkimisvaraa, mutta hintakuplaa ei ole näköpiirissä edes pääkaupunkiseudulla.

Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki arvioivat asuntojen hintojen pysyvän ennallaan tämän ja ensi vuoden ajan. Kasvukeskusten hintoihin nousupaineita tuovat muuttoliike ja riittämätön uudistuotanto. Pitkään matalana pysynyt korkotaso pehmentää kasvavan työttömyyden oireita.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Hypo: Asuntojen kysyntä on piristynyt, mutta hintakuplaa ei ole”

  1. Samaan aikaan ihmetellään kun Suomen talous sakkaa ja pahasti, Suomen talous on pelkästään asunto ja kiinteistötaloutta, joka pysäyttänyt työvoiman liikkuvuuden kokonaan, ei nähdä kokonaiskuvaa ollenkaan.

    Saksassa edulliset asunnot ja kiinteistöt sekä työvoimaa tarjolla, investoijjat ja tehtaat menevät sinne kun on asuntoja työntekijöille, Suomessa ei tarjota kuin ylihintaisia vuokra-asuntoja työntekijöille.

  2. Kyllä se kupla on, varsinkin kasvukeskuksissa, ja iso onkin. Hintapyynnöt edelleen niin korkeita, ettei ostajia todellisuudessa ole, kauppa käy vain jos hinta on oikea. Asumisen hinta olisi saatava alas, sekä vuokra että omistusasumisen. Verorahoista Kela ja kuntien sosiaalitoimet tukevat tätä kuplaa asumistukina aina vain suuremmaksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat