Kokeile kuukausi maksutta

Kelluva merivesiallas sai rakennusluvan

Katajanokan kelluva Allas-hanke ja Jätkäsaaren puurakenteisen WoodCity-korttelin aloitusosa saivat tiistaina rakennusluvat Helsingin rakennuslautakunnalta.

Helsingin Katajanokalle tehdään kelluva uimala.

Lisäksi lautakunta alensi pientalojen rakennuslupamaksuja määräaikaisesti.

Meriuimalahanke muodostuu vesialueelle sijoittuvasta kelluvasta allasosasta sekä laiturialueelle sijoittuvasta rakennuksesta. Esivalmistetuista tilaelementeistä koottu osin kaksikerroksinen puurakennus sisältää esimerkiksi ravintolan, kahvilan, Itämerikeskuksen käytössä olevan näyttely- ja seminaaritilan, kolme saunaa, pukuhuoneita sekä avoimen kattoterassin. Rakennus myös rajaa allasosaan yhteydessä olevan, maksullisen oleskelualueen, joka jakautuu nurmialueeksi, hiekkarannaksi ja toimintapihaksi.

Allasosa muodostuu kolmesta eri altaasta, joissa yhdessä on merivettä ja kahdessa makeaa vettä. Makeavesialtaat ovat lämmitettäviä. Allaskokonaisuus kuljetetaan paikalleen vesiteitse. Allasosan terassi on puupintainen.

Hankkeen pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Pekka Pakkanen Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdeista.

Puurakenteinen toimistotorni

Jätkäsaaren WoodCity-korttelin aloitusosan rakennuslupaan kuuluvat kahdeksankerroksinen puurakenteinen toimistorakennus ja korttelin kolmikerroksinen pysäköintilaitos.

Kortteliin on suunniteltu myös jo asuinkerrostaloja sekä hotellia. Hanke perustuu vuonna 2012 pidettyyn Stora Enson ja SRV:n järjestämään arkkitehtikilpailuun.

Luvan saanut kohde on poikkeuksellisen kiinnostava toimistorakennus. Rakennuksen aulassa sisärakenteiden puupinnat luovat orgaanisia, aaltoilevia muotoja, jotka kätkevät taakseen talotekniset ratkaisut. Toimiston ensimmäisen kerroksen julkisivut ovat pääasiassa lasia. Muissa kerroksissa julkisivut verhoillaan esipatinoiduilla, lamelliliimatuilla massiivipuuelementeillä.

Kaupunkikuvaneuvottelukunta piti WoodCity-hanketta kaupunkikuvallisesti onnistuneena, Jätkäsaaren alueen tunnistettavana julkisivurakennuksena, jossa on voimakas arkkitehtoninen ote.

Hankkeen pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Matti Huhtamies Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä, joka toimi myös Kaisa-kirjaston suunnittelijana.

Sujuvutta pientalojen luvitukseen

Rakennuslautakunta päätti myös, että pientalon rakentamista tai laajentamista koskevasta lupahakemuksesta saa 20 prosenttia alennusta, jos se tuodaan virastoon 1.10.2015–31.1.2016 välisenä aikana.

Maksualennuksella pyritään ohjaamaan pientalorakentajia hakemaan rakennuslupia jo loppuvuodesta ja aivan alkuvuodesta, jolloin hakemukset ehditään pääosin käsitellä ennen kiireisintä kevätkautta. Alennus koskee kaikkia omakoti-, pari- ja rivitaloja. Alennusta saa asuinrakennuskohtaisesta perusmaksusta ja kokonaisalan mukaan määräytyvästä maksusta, ei kiinteistöviraston perimistä niin sanotuista kiinteistöinsinöörin maksuista.

Rakennuslautakunta myönsi luvat myös opiskelija-asuntolalle sekä kahdelle asuinkerrostalolle, jotka nousevat Jätkäsaareen ja Laajasaloon. Niihin on suunniteltu yhteensä 230 asuntoa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kelluva merivesiallas sai rakennusluvan”

  1. Mitenkään ainutlaatuinenhan tujo kelluva uima-alla saunoineen ei ole, sillä esim. Berliinissä on ollut joen varrella jo vuodesta 2004 lähtien samantapainen kelluva uimala, saunoineen ja eritoten talvikäyttöönkin, katoksella sovitettuna

    http://www.google.fi/search?site=imghp&tbm=isch&tbs=isz:l&source=hp&q=Badeschiff%2C+Berlin

    Harmillista, ettei meillä Suomessa osattu suunnitella täkäläisiin luonnonolosuhteisiin paremmin sopivaa ratkaisua tuonne Helsingin Eteläsatamaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat