Näistä asiantuntijan vinkeistä tunnistat yritystä uhkaavan konkurssin

Johtaja Janne Marttinen Harmaan talouden selvitysyksiköstä antaa kaksi vinkkiä yrityksen konkurssiriskin tunnistamiseen.

Johtaja Janne Marttinen Harmaan talouden selvitysyksiköstä antaa kaksi vinkkiä yrityksen konkurssiriskin tunnistamiseen.

Yrityksen verovelan suuruus on hälytysmerkki. 5 prosentin suuruinen verovelka suhteessa yrityksen liikevaihtoon on tilastollinen raja. Jos verovelkaa on enemmän kuin 5 prosenttia yrityksen liikevaihdosta, yritys Marttisen mukaan tuskin pystyy suoriutumaan velastaan.

Ulosoton varattomuusmerkintä on vielä selvempi varoitusmerkki. Marttisen mukaan on hyvin suuri todennäköisyys, ettei varattomuusmerkinnän saanut yritys selviydy veroistaan.

Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisessä yritystietojärjestelmässä (YTJ-tietopalvelu) on julkinen verovelkarekisteri yrityksistä ja elinkeinonharjoittajista, joilla on verovelkaa yli 10 000 euroa tai voimassaolevia ilmoituspuutteita.

Rekisteristä voi tarkistaa minkä tahansa yrityksen tai elinkeinonharjoittajan tiedot. Henkilöasiakkaiden tietoja ei verovelkarekisterissä ole.

Ytj:n verovelkarekisterissä 29 000 yrityksen verovelkatiedot. Marttisen mukaan verovelkaisia yrityksiä on noin 100 000, joten niistä kolme neljännestä rajautuu julkisen rekisterin ulkopuolelle.

Verovelkarekisterin 10 000 euron raja on Marttisen mukaan liian korkea.

Verovelkarekisteri löytyy Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän kautta kohdasta YTJ-tietopalvelu – Yrityshaku. Yrityshaku pitää tehdä ennen kuin verovelkarekisteritietoja pääsee tarkastelemaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näistä asiantuntijan vinkeistä tunnistat yritystä uhkaavan konkurssin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat