Lakea rakennuttaa puukerrostalon Tuusulan Jokelaan

Lakea rakennuttaa 66 pienasunnon puukerrostalon Tuusulaan, aivan Jokelan aseman viereen. Kohteen Asemapäällikkö 1 rakentamisen on tarkoitus alkaa toukokuussa 2016, ja talon pitäisi valmistua huhtikuussa 2017.

Nelikerroksinen talo rakennetaan CLT-puuelementeistä. Elementit on tarkoitus valmistaa suomalaista puuta käyttävillä Crosslamin ja Elementti Sammon tehtailla Kuhmossa.

Asunnot ovat kooltaan 25–65 neliötä. Kaikkiin asuntoihin tulee asunnon levyinen ikkunaseinä ja lasitettu terassi, jotka tuovat pieniin asuntoihin valoa.

Osoitteeseen Resiinakuja 1 toteutettava kohde sijaitsee keskellä Jokelaa, palveluiden äärellä. Myös joukkoliikenneyhteydet ovat hyvät. Tontti sijaitsee vain muutaman kymmenen metrin päässä juna-asemasta, josta pääsee Helsingin keskustaan 34 minuutissa, Järvenpäähän ja Hyvinkäälle seitsemässä minuutissa.

”Etsimme koko ajan tällaisia tontteja, joissa sijainti on samalla tavalla erinomainen kuin tässä Jokelan kohteessa”, Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila sanoo.

Koska kohde sijaitsee niin lähellä asemaa, maaperä altistuu tärinälle. Tämän vuoksi kohteeseen toteutetaan erityinen tärinänvaimennus. Junaliikenteen takia myös lasitus tehdään normaalia paremmalla ääneneristyksellä. Myös lasiterassit parantavat ääneneristystä.

Lakean on tarkoitus toteuttaa viereiselle tontille myöhemmin vielä yli sadan asunnon Asemapäällikkö 2. Projektipäällikkö Juha Kuusiniemen mukaan Lakealla on valmius aloittaa toinen kohde heti ensimmäisen valmistuttua, mutta se riippuu siitä, miten markkinat vetävät. Myös Asemapäällikkö 1:n käynnistyminen edellyttää 50 prosentin ennakkovarausastetta. Asuntojen keskihinnaksi tulee noin 4 100 euroa neliöltä.

Poikkeuslupa toi toteuttajan

Kohteen asemakaavan muutos oli hyväksytty jo kesällä 2008. Sen jälkeen kunta oli vuosien ajan yrittänyt myydä tonttia huonolla menestyksellä. Lopulta kunta päätti kuluvan vuoden alkupuolella järjestää tontinluovutuskilpailun, jossa kunta lupasi poikkeamia kaavamääräyksiin. Kilpailu tuottikin tulosta, ja rakennuttajaksi löytyi Lakea.

Poikkeamispäätös sai lainvoiman syyskuun loppupuolella. Poikkeamia kaavasta tuli kaikkiaan yhdeksän, merkittävin pysäköintipaikoista. Tontille oli kaavoitettu 1,2 autopaikkaa asuntoa kohti, kun nyt autopaikkoja tulee vain 44 kappaletta.

”Tämä on niin lähellä asemaa, että jokaisella asunnonomistajalla ei tarvitse olla autoa”, Tuusulan kaavasuunnittelija Maria Suutari-Jääskö toteaa. Pienempää autopaikkamäärää puolsi myös se, että asunnot ovat pieniä.

Lakea sai myös hieman kaavaa enemmän rakennusalaa. Lisäksi tontti oli kaavoitettu punatiilirakentamiselle. Tämä näkyy tulevassa rakennuksessa kuitenkin yhä sen verran, että ensimmäiseen kerrokseen tehdään punatiiliverhous.

”Vaikka materiaaliksi tulee nyt CLT, niin kaavaa laadittaessa ei tällaista materiaalia ollut edes ajateltavissa”, kohteen suunnittelija, arkkitehti Marco Casagrande sanoo.

Hanke edellyttää vielä rakennuslupaa, mutta Suutari-Jääskö uskoo sen menevän läpi, sillä rakennusvalvonta oli vahvasti mukana jo poikkeuslupaprosessissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lakea rakennuttaa puukerrostalon Tuusulan Jokelaan”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat